17 augustus 2023

Het is op veel verschillende manieren mogelijk om letselschade op te lopen. Gelukkig gaat het bij het meerendeel van de ongevallen om lichte letselschade. Echter komen er uiteraard ook ongevallen met zware letselschade als gevolg ook voor. In dit soort gevallen moet er dan ook met regelmaat heel snel gehandeld kunnen worden. Om zo snel mogelijk ter plaatse te kunnen zijn is het mogelijk dat een traumahelikopter wordt ingezet. Maar wanneer wordt hier nu exact voor gekozen?

Criteria voor inzet van traumahelikopter

De belangrijkste reden, zoals we hierboven al genoemd hebben, is tijd. Om zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te kunnen zijn kan ervoor gekozen worden om de traumahelikopter in te zetten. Zo wordt het reguliere verkeer ontweken en kan er snel zorg verleend worden aan de patiënt. De traumahelikopter is overigens geen vervanging van de ambulance, maar juist een toevoeging. Zo is de patiënt verzekerd van snelle zorg.

De belangrijkste criteria, naast een vitale bedreiging, zijn:

  • een (ernstig) verkeersongeluk, zoals een aanrijding met hoge snelheid
  • het oplopen van onderkoeling
  • een val van grote hoogte
  • ernstige verbrandingen
  • steek- of schietverwondingen
  • mogelijke verdrinking
  • reanimatie van een kind
  • verstopte luchtwegen

De traumahelikopter kan ook worden aangevraagd wanneer op de incidentlocatie wordt ondervonden dat de situatie ernstiger is dan verwacht. Om te kunnen landen dient de piloot een plek uit te kiezen van tenminste 25×25 meter. Gedurende de nacht dient deze plek zelfs 50×50 meter te zijn. Het laatste wat iemand wil is dat er een nieuw ongeluk ontstaat door de traumahelikopter. In de meeste gevallen wordt de patiënt overigens in een ambulance terug naar het ziekenhuis gebracht, aangezien dit type vervoer voor het slachtoffer stabieler is.

Hulp bij inzet traumahelikopter bij oplopen letselschade

We hopen het niet, maar heeft u buiten uw eigen schuld om letselschade opgelopen waarbij een traumahelikopter aan te pas moest komen? Neem dan direct contact op met LetselPro en ontvang hulp van onze letselschadespecialisten. Er bestaat dan namelijk een kans dat u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding. Om er zeker van te zijn dat u de vergoeding krijgt waar u recht op heeft helpen onze specialisten u gedurende het gehele traject. Deze hulp is voor u als slachtoffer bovendien volledig kosteloos.

Doe de letselschadetest!