Fietsongeluk | Fietsongeval | LetselPro

Fietsongeluk

Iedere dag stappen er miljoenen Nederlanders op de fiets naar werk, school, sportclub of om even een boodschap te doen. Helaas gebeuren daarbij ook dagelijks fietsongelukken. Een aanrijding met fietser en een andere (gemotoriseerde) verkeersdeelnemer heeft vaak ernstige letselschade in de vorm van botbreuken, hoofd- en hersenletsel tot gevolg. De kwetsbaarheid van de fietser in het verkeer maakt dat het letsel bij een fietsongeval in de meeste gevallen aanzienlijk is. Om deze reden is de fietser dan ook extra beschermd door de wet. Ook al bent u als fietser zelf schuldig aan het fietsongeluk, dan kunt u uw schade nog (gedeeltelijk) verhalen op de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig.

Aanrijding met fietser, tenminste 50% schadevergoeding

Een fietser, die wordt aangereden door een auto heeft een grote kans op ernstig letsel. De snelheid van de auto en de geringe bescherming van de fietser, maakt een fietser erg kwetsbaar. Vanwege de beschermde status van de fietser in de wegenverkeerswet (artikel 185 BW) is de automobilist altijd voor tenminste 50% aansprakelijk voor de letselschade van de fietser. Zelfs wanneer de fietser zich roekeloos heeft gedragen door bijvoorbeeld door het rode licht of zonder verlichting te fietsen en de automobilist niets te verwijten valt, dan is de bestuurder van de auto toch voor 50% aansprakelijk voor de gevolgen van het fietsongeluk. Deze situaties komen namelijk veel voor in het verkeer en de automobilist dient hier rekening mee te houden. In het geval dat de automobilist een verkeersfout heeft gemaakt, dan ligt de aansprakelijkheid vanzelfsprekend volledig bij deze verkeersdeelnemer en dient de schade van de fietser volledig vergoed te worden. Een evenredige verdeling van de schuld is natuurlijk ook mogelijk als beide verkeersdeelnemers fout zijn.

Schadevergoeding bij fietsongeluk

Bent u betrokken geraakt bij een fietsongeluk en heeft u daarbij letsel opgelopen? Dan zijn er financiële gevolgen, die u zonder fietsongeluk niet zou hebben gehad. Denkt u daarbij aan hulp in het huishouden, in de tuin en/of onderhoud van uw eigen woning omdat u bepaalde werkzaamheden niet meer zelf kunt doen. Misschien heeft u minder inkomen, doordat u uw werk niet meer (volledig) kunt uitvoeren. Wellicht loopt u studievertraging op, doordat u niet op school aanwezig kunt zijn. Extra medische kosten (kosten van het eigen risico) en extra reiskosten voor bezoeken aan artsen en therapeuten vallen natuurlijk ook onder de kosten, die u niet zou hebben gehad als het fietsongeluk u niet zou zijn overkomen. Het claimen van uw letselschade is vaak geen enkel probleem aangezien fietsers in de meeste gevallen recht hebben op een letselschadevergoeding van tenminste 50% van de totale schade. Overigens hebben fietsers, die jonger zijn dan 14 jaar altijd recht op een volledige vergoeding van hun letselschade.

Juridische bijstand

Bent u op de fiets aangereden door een auto of een ander voertuig en heeft u daarbij letsel opgelopen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze letselschadespecialisten voor een deskundig advies. Desgewenst stellen wij de tegenpartij aansprakelijk en doen er vervolgens alles aan om uw letselschade volledig vergoed te krijgen. Wij verhalen kosteloos uw schade en nemen u alle zorg uit handen!

Doe de letselschadetest! Veelgestelde vragen

Aangereden door een auto, wat nu?

Bij een aanrijding met letsel, is het natuurlijk van het grootste belang dat u en andere betrokkenen eerst veilig zijn en zo nodig worden behandeld door medisch personeel (ter plaatse of in het ziekenhuis). Opvolgend zijn er een tweetal zaken die zeer belangrijk zijn. Ten eerste is het belangrijk dat u uw klachten/letsel laat documenteren door u dezelfde dag (of zo snel mogelijk) te laten behandelen door uw huisarts of naar de eerste hulp te gaan. Hierdoor komt het in uw medisch dossier te staan en is het eenvoudiger aan te tonen dat uw klachten het gevolg zijn van de aanrijding.

Ten tweede is het belangrijk om zo snel mogelijk duidelijkheid te verkrijgen over de toedracht van het verkeersongeval; oftewel, wie is er aansprakelijk? Foto’s maken van het ongeval en de verkeerssituatie kunnen helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid.

Wanneer is iemand aansprakelijk voor letselschade van een ander?

Indien de letselschade van het slachtoffer het gevolg is van het verkeerde en / of onrechtmatige handelen van de veroorzaker. Met andere woorden, er moet een oorzakelijk (causaal) verband bestaan tussen het gewraakte handelen van de aansprakelijke partij en de door het slachtoffer geleden letselschade.

Hoe hoog is mijn schadevergoeding?

Waar veel slachtoffers direct benieuwd naar zijn, is de hoogte van de eventuele schadevergoeding. Dit is echter een vraagstuk waar niet direct een antwoord op te geven is. Exact de hoogte van de letselschade berekenen is namelijk een complexe taak die van veel variabelen afhankelijk is. Zo is de hoogte van het te claimen bedrag onder andere afhankelijk van de volgende schadeposten:

  • de mate waarin u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent geraakt;
  • het niet meer kunnen uitoefenen van een hobby;
  • niet meer in staat zijn om het huishouden te doen;
  • opgelopen pensioenschade;
  • kosten voor medische hulp;
  • het leed dat u heeft ondergaan en/of nog steeds ondervind.

Er zijn echter nog vele andere schadeposten. Om een exacte berekening te kunnen maken, zullen onze specialisten samen met u een dossier opstellen. Want om het totale bedrag te kunnen claimen, dienen alle schadeposten onderbouwd te worden. Door onze expertise op het gebied van letselschade, zien wij geen schadeposten over het hoofd en kan het maximale bedrag worden geclaimd.

085 - 025 00 60
gratis en vrijblijvend
juridisch advies en hulp

LEG uw zaak voor
Letselschadespecialist Bas Aarts | LetselPro

Bas Aarts
- Letselschadejurist

De voordelen van LetselPro
  • Indien gewenst komen wij bij u langs
  • Uw claim wordt zo goed en snel mogelijk afgehandeld
  • Hoogste vergoeding voor uw letselschade
  • Persoonlijk betrokken bij uw zaak
  • Onze hulp is altijd gratis
Recente zaken omtrent Fietsongeluk

LetselPro wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.7 uit 10 op basis van 82 recensies.

“Blij dat ik mensen kan helpen om stappen te zetten in hun herstel” Bas Aarts - Letselschadejurist Neem vrijblijvend contact op
team-img
Wij geloven in een persoonlijke aanpak
Bevlogen team van ervaren specialisten
De beste hulp dankzij onze 20 jaar ervaring
100% gratis juridische hulp bij letselschade
Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,5

GRATIS JURIDISCH ADVIES: 085 - 025 00 60

Whatsapp for Business
Neem contact op

© Copyright 1998-2023 - LetselPro. Alle rechten voorbehouden.