Schadevergoeding kettingbotsing met letselschade

Kettingbotsing

Wanneer er bij een aanrijding in het verkeer meer dan twee auto’s zijn betrokken is er sprake van een kettingbotsing. Slachtoffer geworden van een kettingbotsing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op over een mogelijke schadevergoeding!

Aansprakelijkheid na kettingbotsing

Bij een aanrijding met meerdere auto’s is de bestuurder van de auto die achterop een andere auto botst in beginsel aansprakelijk. De wet gaat er bij kettingbotsingen namelijk vanuit dat de achteroprijder niet voldoende afstand heeft bewaard op zijn voorganger.

U kunt de bestuurder van de achteroprijdende auto aansprakelijk stellen voor uw letselschade wanneer u als gevolg van een kop-staartbotsing normaal letsel heeft.

Bij een kettingbotsing rijden meerdere auto’s achterop elkaar. Daarbij kunt u zelf ook weer met uw auto worden doorgedrukt op de auto voor u, waardoor u zelf weer schade toebrengt aan deze auto voor u. In dat geval valt u niets te verwijten. Vaak leidt de schuldvraag bij een kettingbotsing tot de nodige discussie over wie aansprakelijk is voor de schade en in welke mate men de daaruit voortvloeiende letselschade zal moeten vergoeden.

Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling (OVS)

Om na een kettingbotsing langslepende juridische discussies over de aansprakelijkheid te voorkomen hebben veel verzekeraars onderling afgesproken om bij een kettingbotsing de letselschade af te wikkelen op basis van de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling (OVS).

Deze vereenvoudigde schaderegeling houdt in dat de verzekeraars elke aanrijding tussen de bij de kettingbotsing betrokken auto’s gaan afwikkelen als aparte kop-staart botsingen tussen twee auto’s.

De hoofdregel daarbij is dat de verzekeraar van de achteroprijdende auto de letselschade van zijn voorganger zal vergoeden ongeacht de vraag wie er schuldig is aan het ongeval. Deze regeling geldt dus in beginsel óók wanneer de achteroprijdende auto zelf op zijn beurt werd doorgeschoven door een volgende achteroprijdende auto. Dit is anders indien de bestuurder van de achteroprijdende auto kan bewijzen dat hem of haar in deze geen enkel verwijt kan worden gemaakt. In dat geval zult u de bestuurder van de volgende achteroprijdende auto aansprakelijk moeten stellen. Dit komt in de praktijk bij letselschade als gevolg van een kettingbotsing echter niet vaak voor.

U kunt dus vrijwel altijd de achteroprijdende partij aansprakelijk stellen voor uw letselschade.

Het is belangrijk om na een kettingbotsing altijd de kentekens te noteren van alle betrokken voertuigen en een aanrijdingsformulier in te vullen. Maak of verzamel (indien mogelijk) ook foto’s en de namen van eventuele getuigen.

Gratis juridische bijstand na een kettingbotsing

Wanneer u het slachtoffer bent van een kettingbotsing met letsel, dan kunt u behalve met (fors) letsel ook met veel kosten komen te zitten. U kunt dan (meestal) de bestuurder van de achteroprijdende auto en zijn (verplichte) aansprakelijkheidsverzekeraar daarvoor aansprakelijk stellen. Onze letselschadespecialisten kunnen u kosteloos adviseren en bijstaan bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en de verdere juridische afhandeling van uw letselschade.

Neem gerust contact met ons op voor advies over de afhandeling van uw letselschade. Leg uw zaak aan ons voor door telefonisch contact met ons op te nemen via het telefoonnummer 085 – 025 00 60 of vul het online contactformulier op onze website in!

Doe de letselschadetest!
085 - 025 00 60
gratis en vrijblijvend
juridisch advies en hulp

LEG uw zaak voor
Letselschadejurist mr. Silvana Schoonenberg | LetselPro

mr. Silvana Schoonenberg
- Letselschadejurist

De voordelen van LetselPro
  • Indien gewenst komen wij bij u langs
  • Uw claim wordt zo goed en snel mogelijk afgehandeld
  • Hoogste vergoeding voor uw letselschade
  • Persoonlijk betrokken bij uw zaak
  • Onze hulp is altijd gratis

Recente zaken omtrent Kettingbotsing

LetselPro wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.7 uit 10 op basis van recensies.

“Wij houden u altijd op de hoogte over de ontwikkelingen in uw letselschade claim” Ilse van Hek - Secretaresse Neem vrijblijvend contact op
team-img
  • Wij geloven in een persoonlijke aanpak
  • Bevlogen team van ervaren specialisten
  • De beste hulp dankzij onze 20 jaar ervaring
  • 100% gratis juridische hulp bij letselschade
  • Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,5