Schadevergoeding kettingbotsing met letselschade

Kettingbotsing

Wanneer er bij een aanrijding in het verkeer meer dan twee auto’s zijn betrokken is er sprake van een kettingbotsing. Slachtoffer geworden van een kettingbotsing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op over een mogelijke schadevergoeding!

Aansprakelijkheid na kettingbotsing

Bij een aanrijding met meerdere auto’s is de bestuurder van de auto die achterop een andere auto botst in beginsel aansprakelijk. De wet gaat er bij kettingbotsingen namelijk vanuit dat de achteroprijder niet voldoende afstand heeft bewaard op zijn voorganger.

U kunt de bestuurder van de achteroprijdende auto aansprakelijk stellen voor uw letselschade wanneer u als gevolg van een kop-staartbotsing normaal letsel heeft.

Bij een kettingbotsing rijden meerdere auto’s achterop elkaar. Daarbij kunt u zelf ook weer met uw auto worden doorgedrukt op de auto voor u, waardoor u zelf weer schade toebrengt aan deze auto voor u. In dat geval valt u niets te verwijten. Vaak leidt de schuldvraag bij een kettingbotsing tot de nodige discussie over wie aansprakelijk is voor de schade en in welke mate men de daaruit voortvloeiende letselschade zal moeten vergoeden.

Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling (OVS)

Om na een kettingbotsing langslepende juridische discussies over de aansprakelijkheid te voorkomen hebben veel verzekeraars onderling afgesproken om bij een kettingbotsing de letselschade af te wikkelen op basis van de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling (OVS).

Deze vereenvoudigde schaderegeling houdt in dat de verzekeraars elke aanrijding tussen de bij de kettingbotsing betrokken auto’s gaan afwikkelen als aparte kop-staart botsingen tussen twee auto’s.

De hoofdregel daarbij is dat de verzekeraar van de achteroprijdende auto de letselschade van zijn voorganger zal vergoeden ongeacht de vraag wie er schuldig is aan het ongeval. Deze regeling geldt dus in beginsel óók wanneer de achteroprijdende auto zelf op zijn beurt werd doorgeschoven door een volgende achteroprijdende auto. Dit is anders indien de bestuurder van de achteroprijdende auto kan bewijzen dat hem of haar in deze geen enkel verwijt kan worden gemaakt. In dat geval zult u de bestuurder van de volgende achteroprijdende auto aansprakelijk moeten stellen. Dit komt in de praktijk bij letselschade als gevolg van een kettingbotsing echter niet vaak voor.

U kunt dus vrijwel altijd de achteroprijdende partij aansprakelijk stellen voor uw letselschade.

Het is belangrijk om na een kettingbotsing altijd de kentekens te noteren van alle betrokken voertuigen en een aanrijdingsformulier in te vullen. Maak of verzamel (indien mogelijk) ook foto’s en de namen van eventuele getuigen.

Gratis juridische bijstand na een kettingbotsing

Wanneer u het slachtoffer bent van een kettingbotsing met letsel, dan kunt u behalve met (fors) letsel ook met veel kosten komen te zitten. U kunt dan (meestal) de bestuurder van de achteroprijdende auto en zijn (verplichte) aansprakelijkheidsverzekeraar daarvoor aansprakelijk stellen. Onze letselschadespecialisten kunnen u kosteloos adviseren en bijstaan bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en de verdere juridische afhandeling van uw letselschade.

Neem gerust contact met ons op voor advies over de afhandeling van uw letselschade. Leg uw zaak aan ons voor door telefonisch contact met ons op te nemen via het telefoonnummer 085 – 025 00 60 of vul het online contactformulier op onze website in!

Doe de letselschadetest! Veelgestelde vragen

Wat is letselschade?

Letselschade ontstaat wanneer een persoon door toedoen van iemand anders lichamelijk of geestelijk letsel oploopt. Dergelijke letselschade kan ontstaan bij een verkeersongeval, een bedrijfsongeval, na een medische fout of door een gebrekkig product.

Aangereden door een auto, wat nu?

Bij een aanrijding met letsel, is het natuurlijk van het grootste belang dat u en andere betrokkenen eerst veilig zijn en zo nodig worden behandeld door medisch personeel (ter plaatse of in het ziekenhuis). Opvolgend zijn er een tweetal zaken die zeer belangrijk zijn. Ten eerste is het belangrijk dat u uw klachten/letsel laat documenteren door u dezelfde dag (of zo snel mogelijk) te laten behandelen door uw huisarts of naar de eerste hulp te gaan. Hierdoor komt het in uw medisch dossier te staan en is het eenvoudiger aan te tonen dat uw klachten het gevolg zijn van de aanrijding.

Ten tweede is het belangrijk om zo snel mogelijk duidelijkheid te verkrijgen over de toedracht van het verkeersongeval; oftewel, wie is er aansprakelijk? Foto’s maken van het ongeval en de verkeerssituatie kunnen helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid.

Wat zijn de meest voorkomende klachten na een verkeersongeval?

Nekklachten na een aanrijding of kop-staartbotsing komen veel voor. Nekpijn brengt vaak veel bijkomende klachten met zich mee, zoals uitstralingspijn naar de rug, schouders en armen, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen en duizeligheid. Deze symptomen kunnen duiden op een whiplash, dit is namelijk het meest voorkomende letsel na een verkeersongeval. Daarbij kunnen nekklachten naar aanleiding van een ongeval steeds erger worden en langdurig aanhouden.

Welke verjaringstermijn geldt er bij een verkeersongeval?

Veruit de meeste letselschadegevallen zijn het gevolg van een verkeersongeval. Bij een verkeersongeval, waarbij een motorrijtuig zoals een auto, vrachtauto, scooter of bromfiets betrokken is, is in de regel de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) van toepassing. Op grond hiervan kan naast de bestuurder van het motorrijtuig ook de WAM-verzekeraar aansprakelijk worden gesteld. Hiervoor geldt een verjaringstermijn van drie jaar en tegenover de aansprakelijke bestuurder geldt in die gevallen een termijn van vijf jaar.

Zolang er met de verzekeraar wordt onderhandeld kan de zaak niet verjaren. Iedere onderhandeling stuit de verjaring.

085 - 025 00 60
gratis en vrijblijvend
juridisch advies en hulp

LEG uw zaak voor
Daan-Aarts-letselschadejurist

Daan Aarts
Letselschadejurist

De voordelen van LetselPro
  • Indien gewenst komen wij bij u langs
  • Uw claim wordt zo goed en snel mogelijk afgehandeld
  • Hoogste vergoeding voor uw letselschade
  • Persoonlijk betrokken bij uw zaak
  • Onze hulp is altijd gratis
Recente zaken omtrent Kettingbotsing

LetselPro wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.7 uit 10 op basis van 77 recensies.

“Blij dat ik mensen kan helpen om stappen te zetten in hun herstel” Bas Aarts - Letselschadejurist Neem vrijblijvend contact op
team-img
Wij geloven in een persoonlijke aanpak
Bevlogen team van ervaren specialisten
De beste hulp dankzij onze 20 jaar ervaring
100% gratis juridische hulp bij letselschade
Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,5

GRATIS JURIDISCH ADVIES: 085 - 025 00 60

© Copyright 1998-2023 - LetselPro. Alle rechten voorbehouden.