Immateriele schade en schadevergoeding

Immateriële schade

Wanneer er letselschade wordt opgelopen bij een medische fout, verkeersongeval of bedrijfsongeval is er vaak ook sprake van immateriële schade. Immateriële schade omvat alle schade die niet in geld valt uit te drukken. Om deze reden is het berekenen van de immateriële schadevergoeding een complexe taak die het best kan worden gedaan door een letselschadespecialist. Dit deel van een letselschadevergoeding wordt altijd smartengeld genoemd. Het overige deel van de letselschadevergoeding komt voort uit alle materiële schade die geleden is.

Het verkrijgen van smartengeld is bedoeld om het leed van het slachtoffer te verzachten. Echter kan smartengeld het leed niet wegnemen. Wel geeft dit bij het slachtoffer een gevoel van erkenning. Tevens staat het u volledig vrij om van de ontvangen schadevergoeding leuke dingen te doen. Dit helpt vaak ook bij het verzachten van uw leed.

Immateriële schadeposten

Voor uw beeldvorming enkele voorbeelden van immateriële schade, waarvoor u een schadevergoeding kunt krijgen.

 • Het leed veroorzaakt door een ongeval
 • Littekens op het lichaam
 • Gemis van een hobby of beroep
 • Affectieschade
 • Lichamelijke beperkingen
 • Psychische klachten

Heeft u recht op smartengeld?

Indien u buiten uw schuld om betrokken bent geraakt bij een ongeval, dan heeft u recht op een vergoeding. Op deze vergoeding heeft u recht als u geen schuld heeft aan het veroorzaken van het ongeval. U kunt aanspraak maken op het verkrijgen van smartengeld indien uw letsel immaterieel van aard is. Nabestaanden en personen die direct betrokken zijn bij het ongeval hebben vaak ook de mogelijkheid om een immateriële schadevergoeding te claimen. Na het overlijden van hun naasten kunnen nabestaanden een vergoeding krijgen voor hun leed. Dit soort letselschade noemen we affectieschade.

Immateriële schadevergoeding

Het verhalen van een immateriële schadevergoeding is vaak een complexe taak, waar veel mensen die letselschade hebben opgelopen niet op zitten te wachten. Voor deze mensen is een letselschadebureau als LetselPro een oplossing. Niet alleen ontnemen wij u alle zorgen met betrekking tot het verhalen van uw immateriële schade en/of materiële schade, ook zorgen wij dat u het juiste bedrag zult ontvangen. Wij zorgen dat u financieel schadeloos wordt gesteld, zodat u zich kunt focussen op het herstel.

LetselPro helpt u gratis

Voordat u uw letselschade kunt verhalen op de aansprakelijke partij, is het belangrijk eerst de hoogte van uw immateriële schadevergoeding juist berekend te hebben. Wanneer u dit door een specialist van LetselPro laat doen, bent u ervan verzekerd dat uw vergoeding niet te laag uitvalt. Daarnaast helpen wij u ook in de gehele afwikkeling van uw letselschade claim en nemen u zoveel mogelijk zorgen uit handen.

U kunt ons bereiken middels het contactformulier. Zij voorziet u altijd van een vrijblijvend eerste advies! Bovendien is LetselPro daarna voor u ook gratis!

Doe de letselschadetest! Veelgestelde vragen

Waaruit bestaat een letselschadevergoeding?

Letselschade is op te delen in twee categorieën: materiële schade en immateriële schade. Immateriële schade houdt alle letselschade in die niet in geld valt uit te drukken. U kunt denken aan een vergoeding voor de pijn die u heeft geleden of het niet meer kunnen uitoefenen van uw hobby. De vergoeding hiervoor wordt ook wel smartengeld genoemd. Het overige deel van de letselschadevergoeding wordt gevormd door alle schadeposten die wel in geld zijn uit te drukken.

Wanneer is iemand aansprakelijk voor letselschade van een ander?

Indien de letselschade van het slachtoffer het gevolg is van het verkeerde en / of onrechtmatige handelen van de veroorzaker. Met andere woorden, er moet een oorzakelijk (causaal) verband bestaan tussen het gewraakte handelen van de aansprakelijke partij en de door het slachtoffer geleden letselschade.

Wat zijn de voordelen van juridische hulp door LetselPro bij letselschade?

 • Wij ontzorgen u zoveel mogelijk. Dit stelt u in staat zich te focussen op het herstel van uw letsel.
 • Wij stellen de tegenpartij aansprakelijk voor uw letselschade en bewaken hierbij de verjaringstermijn.
 • Het in kaart brengen van alle schadeposten is zeer specialistisch werk. Tevens dienen alle schadeposten te worden onderbouwd en dient aangetoond te worden dat dit voortvloeit uit het ongeval. Dit stelt u in staat om de hoogst mogelijke schadevergoeding te claimen.
 • Zonder juridische hulp zal de verzekeraar u onder druk proberen te zetten om u akkoord te laten gaan met een veel te laag letselschadebedrag. Met professionele juridische hulp staat u sterk in uw schoenen en kan de verzekeraar u niet onder druk zetten.

085 - 025 00 60
gratis en vrijblijvend
juridisch advies en hulp

LEG uw zaak voor
Daan-Aarts-letselschadejurist

Daan Aarts
Letselschadejurist

De voordelen van LetselPro
 • Indien gewenst komen wij bij u langs
 • Uw claim wordt zo goed en snel mogelijk afgehandeld
 • Hoogste vergoeding voor uw letselschade
 • Persoonlijk betrokken bij uw zaak
 • Onze hulp is altijd gratis
Recente zaken omtrent immateriële schade

LetselPro wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.7 uit 10 op basis van 77 recensies.

“Het is fantastisch dat we mensen kosteloze hulp kunnen bieden en ervoor zorgen dat ze hun leven weer op kunnen pakken” Robert van Leeuwen - Rekenkundige Neem vrijblijvend contact op
team-img
Wij geloven in een persoonlijke aanpak
Bevlogen team van ervaren specialisten
De beste hulp dankzij onze 20 jaar ervaring
100% gratis juridische hulp bij letselschade
Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,5

GRATIS JURIDISCH ADVIES: 085 - 025 00 60

© Copyright 1998-2023 - LetselPro. Alle rechten voorbehouden.