Aansprakelijkheid gemeente | Aansprakelijk stellen

Aansprakelijkheid gemeente

De gemeente dient er zorg voor te dragen dat het trottoir, fietspaden en wegdek geen gebreken vertonen. Tevens dient zij te zorgen dat verkeerssituaties zo veilig mogelijk zijn. Voor diverse ongevallen waarbij een van bovenstaande zaken een rol speelt, kan de gemeente aansprakelijk worden gesteld.

Gemeente aansprakelijk

Om u een idee te geven voor welke situaties de gemeente aansprakelijk is, zetten wij de meestvoorkomende zaken voor u op een rij:

 • Struikelen over losliggende en/of omhoogstekende stoeptegels
 • Ongeval door een gat in het wegdek
 • Fietsongeval door een slecht onderhouden fietspad
 • Ongeval door onoverzichtelijke en/of slecht verlichte tijdelijke wegafzettingen
 • Letsel door vallende takken en/of omvallende bomen
 • Ongeval door een verkeerssituatie die per definitie gevaarlijk is

Aansprakelijkheid gemeente aantonen

De gemeente is uiteraard niet voor ieder van de bovengenoemde ongevallen aansprakelijk. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan, voordat de gemeente aansprakelijk kan worden gesteld voor een ongeval. Zo moet de gemeente kunnen worden verweten dat er sprake was van achterstallig onderhoud of dat er onvoldoende maatregelen waren getroffen om het verkeer tijdig en deugdelijk voor de onveilige situatie te waarschuwen.

Ook had het achterstallige onderhoud en het treffen van de uitgebleven maatregelen in redelijkheid uit de beschikbare financiële middelen van de gemeente bekostigd kunnen worden en waren deze dus niet te kostbaar geweest. Daarnaast speelt een rol in hoeverre de gemeente rekening had moeten houden met de kans dat er ernstig letsel zou ontstaan als er een ongeval zou plaatsvinden.

Gemeente aansprakelijk stellen

Het is dus zaak om vooraf goed na te gaan of de gemeente met succes voor het ongeval en de gevolgen daarvan aansprakelijk kan worden gesteld. Onze letselschadespecialisten helpen u daar graag bij. Door onze expertise en jarenlange ervaring kunnen wij u, na het voorleggen van uw zaak, direct een eerste advies geven. Uiteraard is dit advies gratis en vrijblijvend.

Wanneer u daadwerkelijk de gemeente aansprakelijk kan en wil stellen, dan blijft onze hulp voor u kosteloos. Onze kosten worden namelijk verhaald op de aansprakelijke partij (in dit geval de gemeente). U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen via het telefoonnummer 085 – 025 00 60 of maak gebruik van ons online contactformulier.

Doe de letselschadetest!
085 - 025 00 60
gratis en vrijblijvend
juridisch advies en hulp

LEG uw zaak voor

Bas Aarts
- Letselschadejurist

De voordelen van LetselPro
 • Indien gewenst komen wij bij u langs
 • Uw claim wordt zo goed en snel mogelijk afgehandeld
 • Hoogste vergoeding voor uw letselschade
 • Persoonlijk betrokken bij uw zaak
 • Onze hulp is altijd gratis
Recente zaken omtrent Aansprakelijkheid gemeente

LetselPro wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.7 uit 10 op basis van 77 recensies.

“Het is fantastisch dat we mensen kosteloze hulp kunnen bieden en ervoor zorgen dat ze hun leven weer op kunnen pakken” Robert van Leeuwen - Rekenkundige Neem vrijblijvend contact op
team-img
Wij geloven in een persoonlijke aanpak
Bevlogen team van ervaren specialisten
De beste hulp dankzij onze 20 jaar ervaring
100% gratis juridische hulp bij letselschade
Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,5

GRATIS JURIDISCH ADVIES: 085 - 025 00 60

© Copyright 1998-2023 - LetselPro. Alle rechten voorbehouden.