Aanrijding tram met letselschade | Tramongeluk | LetselPro

Aanrijding tram

Wanneer u als automobilist, fietser of voetganger in botsing bent gekomen met een tram kunt u ernstig letsel hebben opgelopen. Ook als passagier kunt u letsel oplopen door een aanrijding. Als slachtoffer van een aanrijding met een tram kunt u recht hebben op een letselschadevergoeding. Of u hierop recht heeft hangt af van de situatie. Er gelden namelijk speciale voorrangsregels ten aanzien van trams in het verkeer.

Voorrangsregels trams

Trams hebben bij gelijkwaardige kruispunten voorrang op alle verkeer, dus ook al komt u van rechts, dan nog moet u voorrang verlenen. Indien u zelf op een voorrangsweg rijdt, dan heeft u voorrang op trams die de voorrangskruising naderen. Verder mag u als bestuurder van een auto een tram rechts inhalen. De regel ‘rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor’ geldt hierbij niet. Dus wanneer u rechtdoor rijdt en een tegemoetkomende tram slaat naar links af, dan moet u voorrang verlenen.

Aansprakelijkheid na aanrijding tram als bestuurder

Indien u als bestuurder van een motorvoertuig een aanrijding heeft gehad met een tram zal eerst de schuldvraag moeten worden beantwoord. Met andere woorden, wie heeft zich niet aan de geldende verkeersregels gehouden.

Indien de aanrijding is veroorzaakt door schuld van de trambestuurder kunt u de vervoersmaatschappij aansprakelijk stellen voor uw letselschade. De bestuurder van de tram zal veelal aan het werk zijn zodat zijn werkgever, de vervoersmaatschappij, voor de aanrijding aansprakelijk is. De aansprakelijkheidsverzekeraar van de vervoersmaatschappij zal de verdere schadeafwikkeling dan op zich nemen.

Aansprakelijkheid na aanrijding met een tram als voetganger of fietser

Indien u als voetganger of fietser betrokken bent bij een aanrijding met een tram moet de trammaatschappij bijna altijd – ongeacht de schuldvraag – ten minste 50% van uw letselschade vergoeden.

Naarmate de aanrijding in belangrijke mate is veroorzaakt door de schuld van de trambestuurder, kunt u uw letselschade meestal volledig (100%) verhalen op de vervoersmaatschappij. De vervoersmaatschappij is tegen aansprakelijkheid verzekerd, zodat deze verzekeraar de verdere schadeafwikkeling op zich neemt.

Aansprakelijkheid bij aanrijding tram als passagier

Wanneer de tram waarin u zit bij een aanrijding betrokken raakt en u daarbij letsel oploopt, dan is de vervoersmaatschappij aansprakelijk. Zij hebben immers de plicht om u op een veilige wijze te transporteren. Wel is het van belang dat dit zo spoedig mogelijk gebeurt, voordat de zaak verjaard is.

Wat te doen na letselschade door aanrijding

Noteert u na een aanrijding het nummer van de tram en de plaats en het tijdstip van het ongeval. Vul een schadeformulier in – bij voorkeur samen met de bestuurder van de tram – en maak foto’s van de situatie. Noteert u ook de gegevens van getuigen. Laat u zich ook altijd onderzoeken door een arts en meldt de schade zo spoedig mogelijk bij de vervoersmaatschappij.

Kosteloze hulp na een aanrijding

Wanneer u slachtoffer bent van een aanrijding met een tram kunt u behalve met (fors) letsel ook met veel kosten komen te zitten. U kunt dan de vervoersmaatschappij daarvoor aansprakelijk stellen. Vervolgens zult u veelal te maken krijgen met de verzekeraar van de vervoersmaatschappij Onze letselschadespecialisten kunnen u kosteloos adviseren en bijstaan bij het aansprakelijk stellen van de vervoersmaatschappij en de verdere juridische afhandeling van uw letselschade met de verzekeraar.

Neem contact met ons op en leg vrijblijvend uw zaak aan ons voor. Daarbij is onze hulp voor u volledig kosteloos. Maak gebruik van ons online contactformulier of bel ons op het telefoonnummer 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest! Veelgestelde vragen

Aangereden door een auto, wat nu?

Bij een aanrijding met letsel, is het natuurlijk van het grootste belang dat u en andere betrokkenen eerst veilig zijn en zo nodig worden behandeld door medisch personeel (ter plaatse of in het ziekenhuis). Opvolgend zijn er een tweetal zaken die zeer belangrijk zijn. Ten eerste is het belangrijk dat u uw klachten/letsel laat documenteren door u dezelfde dag (of zo snel mogelijk) te laten behandelen door uw huisarts of naar de eerste hulp te gaan. Hierdoor komt het in uw medisch dossier te staan en is het eenvoudiger aan te tonen dat uw klachten het gevolg zijn van de aanrijding.

Ten tweede is het belangrijk om zo snel mogelijk duidelijkheid te verkrijgen over de toedracht van het verkeersongeval; oftewel, wie is er aansprakelijk? Foto’s maken van het ongeval en de verkeerssituatie kunnen helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid.

Kan ik mijn letselschadezaak voorleggen aan LetselPro voor een second opinion?

In veel gevallen zijn slachtoffers van letselschade onzeker of het aangeboden bedrag reëel is als schadevergoeding voor het letsel dat zij hebben opgelopen. Dit is vaak zelfs zo wanneer zij al worden vertegenwoordigd door een letselschadespecialist of advocaat. Een oplossing is het aanvragen van second opinion om te toetsen of de geboden letselschadevergoeding overeenkomt met de werkelijk geleden schade.

Wilt u er dus zeker van zijn dat u niet wordt afgescheept met een te laag letselschadebedrag, dan kunt u bij ons terecht voor een second opinion van uw schadevergoeding. Wij zullen uw zaak grondig bekijken en u van advies voorzien met betrekking tot een realistische schadevergoeding.

Wat wordt bedoeld met een eenzijdige afwikkeling?

Wanneer de standpunten van partijen zover uit elkaar liggen dat dit naar verwachting niet meer te overbruggen valt, kan de verzekeraar besluiten om de zaak eenzijdig af te wikkelen. De verzekeraar betaalt dan een bedrag dat deze redelijk vindt aan het slachtoffer.

Wat zijn de meest voorkomende klachten na een verkeersongeval?

Nekklachten na een aanrijding of kop-staartbotsing komen veel voor. Nekpijn brengt vaak veel bijkomende klachten met zich mee, zoals uitstralingspijn naar de rug, schouders en armen, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen en duizeligheid. Deze symptomen kunnen duiden op een whiplash, dit is namelijk het meest voorkomende letsel na een verkeersongeval. Daarbij kunnen nekklachten naar aanleiding van een ongeval steeds erger worden en langdurig aanhouden.

Welke verjaringstermijn geldt er bij een verkeersongeval?

Veruit de meeste letselschadegevallen zijn het gevolg van een verkeersongeval. Bij een verkeersongeval, waarbij een motorrijtuig zoals een auto, vrachtauto, scooter of bromfiets betrokken is, is in de regel de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) van toepassing. Op grond hiervan kan naast de bestuurder van het motorrijtuig ook de WAM-verzekeraar aansprakelijk worden gesteld. Hiervoor geldt een verjaringstermijn van drie jaar en tegenover de aansprakelijke bestuurder geldt in die gevallen een termijn van vijf jaar.

Zolang er met de verzekeraar wordt onderhandeld kan de zaak niet verjaren. Iedere onderhandeling stuit de verjaring.

085 - 025 00 60
gratis en vrijblijvend
juridisch advies en hulp

LEG uw zaak voor
Robert van Leeuwen | Letselschadespecialist

Robert van Leeuwen
- Rekenkundige

De voordelen van LetselPro
  • Indien gewenst komen wij bij u langs
  • Uw claim wordt zo goed en snel mogelijk afgehandeld
  • Hoogste vergoeding voor uw letselschade
  • Persoonlijk betrokken bij uw zaak
  • Onze hulp is altijd gratis
Recente zaken omtrent Aanrijding tram

LetselPro wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.7 uit 10 op basis van 77 recensies.

“Het is fantastisch dat we mensen kosteloze hulp kunnen bieden en ervoor zorgen dat ze hun leven weer op kunnen pakken” Robert van Leeuwen - Rekenkundige Neem vrijblijvend contact op
team-img
Wij geloven in een persoonlijke aanpak
Bevlogen team van ervaren specialisten
De beste hulp dankzij onze 20 jaar ervaring
100% gratis juridische hulp bij letselschade
Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,5

GRATIS JURIDISCH ADVIES: 085 - 025 00 60

© Copyright 1998-2023 - LetselPro. Alle rechten voorbehouden.