Verjaringstermijn Letselschade | Letselpro

Verjaringstermijn letselschade

Bij het oplopen van letselschade door het toedoen van een ander, wilt u natuurlijk dat diegene hiervoor aansprakelijk gesteld wordt. Om verjaring van uw letselschadezaak te voorkomen dient u binnen een bepaalde tijd uw letselschadevergoeding te claimen. Hoeveel tijd hiervoor staat hangt vaak af van de zaak, dit kan namelijk variëren van 3 tot 30 jaar. Hierbij is het soort letsel doorslaggevend. Voorkom het verjaren van uw letselschadezaak door zo snel mogelijk de procedure in gang te zetten.

Het letselschadeproces in gang zetten

Het starten van een letselschadeproces gebeurd direct zodra u de persoon of organisatie in kwestie schriftelijk aansprakelijk stelt. Zo staat zwart op wit dat u er actief mee bezig bent. Het hangt echter af van het soort letselschadezaak hoeveel tijd eroverheen mag gaan. Over het algemeen is er sprake van een verjaringstermijn van 3 tot 5 jaar, maar er zijn ook uitzonderingen.

De verjaringstermijn van letselschade bij een verkeersongeval

Een verkeersongeval is bij uitstek de meest voorkomende vorm van letselschade. Wanneer iemand letselschade oploopt door het toedoen van een motorvoertuig zoals een vrachtwagen, auto, motor, bromfiets of scooter, dient de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) toegepast te worden. Door deze wet kan ook de WAM-verzekeraar aansprakelijk gesteld worden, waarbij het verjaringstermijn 3 jaar betreft. Wanneer de bestuurder aansprakelijk wordt gesteld, geldt een verjaringstermijn van 5 jaar.

De verjaringstermijn van letselschade bij een bedrijfsongeval

Vaak kan bij een letselschadezaak voortkomend uit een bedrijfsongeval, het bedrijf aansprakelijk worden gesteld. Dit gaat echter alleen op wanneer de letselschade is opgelopen zonder roekeloos gedrag. Wanneer de werkgever daadwerkelijk aansprakelijk gesteld kan worden, is de verjaringstermijn pas na 5 jaar. Bij ingewikkeldere zaken kan dit termijn natuurlijk verlengd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een letselschadezaak waarbij asbest in het spel is.

De verjaringstermijn van letselschade bij overige gevallen

Naast deze twee meest voorkomende oorzaken van letselschade kan er natuurlijk nog op veel andere manieren letsel worden opgelopen. Voor deze verschillende soorten letselschade gelden ook verschillende verjaringstermijnen. Zo geldt bijvoorbeeld voor het oplopen van letselschade waarbij een defect of gevaarlijk product de oorzaak is, een verjaringstermijn van drie jaar. Het letsel wordt hierbij vaak direct opgelopen, waardoor ook direct actie kan worden ondernomen.

Een vergoeding voor letselschade dat is opgelopen als gevolg van een ongeluk met een tram, bus of trein kan tot drie maanden erna worden verhaald. Over het algemeen is ook hier het letsel direct duidelijk. Binnen één jaar moet dan ook de definitieve vordering bekend zijn.

Hulp bij voorkomen van verjaring van uw letselschade claim bij LetselPro

Verder geldt over het algemeen een verjaringstermijn van 5 jaar bij overige vormen van letselschade. Neem altijd zo snel mogelijk contact op met een letselschadespecialist om verjaring van uw letselschadezaak te voorkomen. De hulp van een letselschade jurist van LetselPro is bovendien volkomen kosteloos!

Doe de letselschadetest! Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van juridische hulp door LetselPro bij letselschade?

  • Wij ontzorgen u zoveel mogelijk. Dit stelt u in staat zich te focussen op het herstel van uw letsel.
  • Wij stellen de tegenpartij aansprakelijk voor uw letselschade en bewaken hierbij de verjaringstermijn.
  • Het in kaart brengen van alle schadeposten is zeer specialistisch werk. Tevens dienen alle schadeposten te worden onderbouwd en dient aangetoond te worden dat dit voortvloeit uit het ongeval. Dit stelt u in staat om de hoogst mogelijke schadevergoeding te claimen.
  • Zonder juridische hulp zal de verzekeraar u onder druk proberen te zetten om u akkoord te laten gaan met een veel te laag letselschadebedrag. Met professionele juridische hulp staat u sterk in uw schoenen en kan de verzekeraar u niet onder druk zetten.

Wat betekent verjaring?

De vordering in een letselschadezaak kan door het verstrijken van de tijd komen te vervallen. Is de vordering verjaard, dan kan de letselschade niet meer op de tegenpartij worden verhaald.

Welke verjaringstermijn geldt er bij een bedrijfsongeval?

Wanneer men betrokken raakt bij een bedrijfsongeval, is doorgaans de werkgever aansprakelijk voor de opgelopen letselschade. De werkgever aansprakelijk stellen kan tot vijf jaar na het ongeval. Ook hier geldt dat de werkgever vóór de verjaringstermijn van vijf jaar schriftelijk aansprakelijk gesteld moet worden. Uiteraard kan bij gecompliceerde zaken de afhandeling langer duren dan vijf jaar. De verjaring dient dan tijdig schriftelijk gestuit te worden.

Welke verjaringstermijn geldt er bij een verkeersongeval?

Veruit de meeste letselschadegevallen zijn het gevolg van een verkeersongeval. Bij een verkeersongeval, waarbij een motorrijtuig zoals een auto, vrachtauto, scooter of bromfiets betrokken is, is in de regel de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) van toepassing. Op grond hiervan kan naast de bestuurder van het motorrijtuig ook de WAM-verzekeraar aansprakelijk worden gesteld. Hiervoor geldt een verjaringstermijn van drie jaar en tegenover de aansprakelijke bestuurder geldt in die gevallen een termijn van vijf jaar.

Zolang er met de verzekeraar wordt onderhandeld kan de zaak niet verjaren. Iedere onderhandeling stuit de verjaring.

085 - 025 00 60
gratis en vrijblijvend
juridisch advies en hulp

LEG uw zaak voor
Robert van Leeuwen | Letselschadespecialist

Robert van Leeuwen
- Rekenkundige

De voordelen van LetselPro
  • Indien gewenst komen wij bij u langs
  • Uw claim wordt zo goed en snel mogelijk afgehandeld
  • Hoogste vergoeding voor uw letselschade
  • Persoonlijk betrokken bij uw zaak
  • Onze hulp is altijd gratis
Recente zaken omtrent Verjaringstermijn letselschade

LetselPro wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.7 uit 10 op basis van 77 recensies.

“Het is fantastisch dat we mensen kosteloze hulp kunnen bieden en ervoor zorgen dat ze hun leven weer op kunnen pakken” Robert van Leeuwen - Rekenkundige Neem vrijblijvend contact op
team-img
Wij geloven in een persoonlijke aanpak
Bevlogen team van ervaren specialisten
De beste hulp dankzij onze 20 jaar ervaring
100% gratis juridische hulp bij letselschade
Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,5

GRATIS JURIDISCH ADVIES: 085 - 025 00 60

© Copyright 1998-2023 - LetselPro. Alle rechten voorbehouden.