17 juli 2023

Het kan zomaar gebeuren; een ongeluk waarbij een auto achterop een andere auto knalt. Dit is uiteraard al vervelend genoeg, maar deze auto kan ook doorschieten naar de volgende auto. Zodra er drie of meer auto’s achter op elkaar botsen is er sprake van een kettingbotsing. Maar wie is verantwoordelijk bij letselschade door een kettingbotsing? Er zijn hiervoor twee verschillende situaties te bedenken.

Verantwoordelijke achterste auto

In het bovengenoemde scenario waar een auto achterop uw auto inrijdt, kan de letselschade altijd worden verhaald op degene achter u. Echter, wanneer u vervolgens weer op iemand inrijdt, zal diegene u weer verantwoordelijk stellen voor zijn of haar opgelopen letselschade. Maar wanneer dit buiten uw schuld om gebeurt, bent u dan wel verantwoordelijk?

Het kan uiteraard zo zijn dat de botsing onvermijdelijk was. Echter dient u dit wel te kunnen bewijzen. Dit kunt u doen door een getuigenverklaring van de inzittenden in de auto, of degene die achterop uw auto is ingereden. Bij een normale omstandigheid heeft u dus altijd recht op een letselschadevergoeding in een situatie waarbij iemand achterop u ingereden is.

Verantwoordelijke voorste auto

Er is echter ook een situatie te bedenken waarbij u achterop iemand inrijdt en niet schuldig bevonden kan worden. Het kan namelijk zo zijn dat de auto voor u zonder reden remt of stilstaat, waardoor u hier achterop botst. Eigenlijk zou u hiervoor aansprakelijk gesteld moeten worden, aangezien u achterop bent gereden, maar omdat dit buiten uw macht om gebeurd is, ligt de verantwoordelijkheid bij de voorste auto.

Letselschade door kettingbotsing

Het kan bij een kettingbotsing gaan om zowel materiële als immateriële letselschade. Zoals u kunt zien is het een complex probleem, waarbij de verantwoordelijkheid vaak verdeeld is. Mocht u bij een kettingbotsing betrokken zijn, is het ten strengste aan te raden om een letselschadejurist in te schakelen. Zij begeleiden u gedurende het gehele proces en kunnen helpen bij het verzamelen van bewijzen.

Voor al uw vragen kun u contact opnemen met een van de letselschadespecialisten van LetselPro. Ons advies is vrijblijvend en onze hulp is kosteloos!

Doe de letselschadetest!