6 augustus 2013

Na een zeer lange aanloop lijkt nu toch echt de zomer te zijn aangebroken. De zomer van 2013 heeft zelfs enkele dagen gekend waarin tropische temperaturen zijn bereikt. Heeft u wel eens stilgestaan bij het het klimaat op uw kantoor of werkomgeving? Is het nog verantwoord om met hoge temperaturen door te werken? Moeten er maatregelen worden genomen om een acceptabele werksituatie te behouden? En wat zijn uw rechten en waar moet uw werkgever aan voldoen?

In de wet staat vermeld dat de temperatuur op de werkplek niet schadelijk mag zijn voor de werknemer. In het wetboek wordt echter geen maximumtemperatuur vermeld. Een werkgever en de ondernemingsraad of een partij die de werknemers vertegenwoordigd, worden geacht hier zelf afspraken over te maken.

Tropenrooster bij hitte

Bij hoge of lage temperaturen vermindert de concentratie, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan op de werkplek. Veel werkgevers schakelen bij bovengemiddeld warme dagen dan ook over op een tropenrooster om zodoende de warmste uren van de dag te vermijden. Dit is een goede manier om de werknemers te ontzien en als zodanig bedrijfsongevallen te voorkomen. Wanneer de werkgever geen maatregelen neemt en er zich onverhoopt een bedrijfsongeval met eventuele letselschade voordoet, dan kan de werkgever altijd aansprakelijk worden gesteld. Iets dat veel werknemers niet weten!

Maatregelen tegen bedrijfsongevallen door te hoge temperaturen op de werkplek

Onderstaand volgen enkele maatregelen die een werkgever kan nemen om de risico’s op bedrijfsongevallen te verminderen bij te hoge temperaturen op de werkplek:

  • Zorgen voor genoeg drinkwater op verschillende plaatsen
  • Temperatuur binnen zo laag mogelijk houden door o.a. zonwering, minder verlichting en het huren van een (extra) airco
  • Zo kort mogelijk aaneengesloten werken en pauzeren in koele ruimtes
  • Zware lichamelijke inspanning vermijden
  • Extra ventilatie toepassen
  • Aangepaste kleding ter beschikbaar stellen

Bent u slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval door een te hoge temperatuur op uw werkplek? En bent u van mening dat uw werkgever hiervoor verantwoordelijk is? Neem dan contact op met één van onze letselschadespecialisten.

 
Doe de letselschadetest!