19 december 2023

De feestdagen staan weer voor de deur! Het vieren van de feestdagen wordt vaak gedaan onder het genot van lekker eten met een goed glas wijn. Het gevaar van een ongeluk ligt hierbij echter altijd op de loer, zeker tijdens de feestdagen wanneer er meer mensen na het genieten van te veel alcoholische drankjes achter het stuur kruipen. Hier dient uiteraard altijd rekening mee gehouden te worden, maar tijdens de feestdagen gebeuren er nog meer ongelukken dan gewoonlijk. Overigens zijn ook veel verzekeraars niet bereikbaar tijdens de feestdagen, waardoor u mogelijk langer met vragen blijft zitten. In dit nieuwsbericht leggen wij uit wat u in het geval van een ongeval tijdens de feestdagen het beste kunt doen.

Type ongevallen tijdens de feestdagen

Een ongeval zit in een klein hoekje, tijdens de feestdagen is er een forse toename te zien in het aantal ongevallen. Uit onderzoek van Smart Traffic Accident Reporting (STAR) blijkt dat rijden onder invloed van alcohol een groot probleem vormt tijdens de feestdagen. Het aantal verkeersongevallen dat wordt veroorzaakt door rijden onder invloed is in de feestmaand aanzienlijk hoger dan elders in het jaar.

Overigens blijkt uit het onderzoek van STAR ook dat het percentage ongevallen veroorzaakt door bestuurders onder invloed tijdens de jaarwisseling zelf 29% hoger ligt. Dit kunnen eenzijdige ongelukken zijn, maar ook ongelukken waarbij de bestuurder die onder invloed rijdt andere weggebruikers letselschade toedoet. Tijdens de jaarwisseling zien we ook een toename in het aantal ongevallen met vuurwerk waardoor letselschade ontstaat. Naast dat het aantal ongevallen tijdens privéomstandigheden toeneemt gebeuren er ook meer ongevallen op het werk. Denk hierbij aan valpartijen tijdens het ophangen van kerstversiering of ongevallen tijdens kerstborrels.

Letselschade oplopen tijdens de feestdagen

Indien het ongeval wordt veroorzaakt doordat de andere persoon onder invloed rijdt of vuurwerk afsteekt waardoor er letselschade wordt opgelopen, is het mogelijk om de schade te verhalen op de andere partij. U heeft waarschijnlijk recht op een volledige vergoeding van alle materiële én immateriële schade. Het verhalen van de letselschade gebeurt via de verzekering van de persoon die aansprakelijk is voor het voorzaken van het letsel aan u.

Wanneer u letselschade oploopt tijdens de jaarlijkse kerstborrel op uw werk is soms de werkgever aansprakelijk doordat de werkgever plicht heeft om te zorgen voor de werknemers. Er wordt dan gekeken of de werkgever genoeg heeft gedaan om het ongeval te voorkomen. Indien de werkgever niet genoeg heeft gedaan om het ongeluk te voorkomen kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor uw letselschade.

Ongeval tijdens de feestdagen, wat nu?

In het geval van een verkeersongeval is het belangrijk dat u, wanneer het veilig is om dat te doen, foto’s maakt van de verkeerssituatie en schade. Zo kan de verzekeraar duidelijk zien wat er is gebeurd. Zorg ervoor dat u altijd in uw voertuig een schadeformulier heeft liggen, hiermee kunt u de nodige gegevens van de tegenpartij verzamelen. Met behulp van dit formulier kunt u beroep doen op de verzekering van de desbetreffende partij. Een getuigenis van een ooggetuigen kan overigens ook dienen als additioneel bewijs. Deze raden wij dan ook zeker aan om te verzamelen na een ongeval. In sommige gevallen kunt u last krijgen van lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld pijn in het hoofd, nek of rug na het ongeval. Wanneer u deze klachten ervaart is het van belang dat u langs de huisarts gaat voor een controle en daarna direct contact opneemt met een letselschade jurist.

Hulp bij letselschade na een ongeval tijdens de feestdagen

Letselschade is al vervelend genoeg, maar het verhalen van een letselschadevergoeding kan ook nog eens een intensief proces zijn. De letselschadespecialisten van LetselPro ondersteunen u echter graag tijdens het gehele proces. Onze hulp is kosteloos doordat deze op de verzekering van de tegenpartij kan worden verhaald. Neem vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 085 – 025 00 60 of een e-mail te sturen naar info@lestelpro.nl. Wij helpen u graag!

LetselPro wenst u prettige kerstdagen en een veilige jaarwisseling!

Doe de letselschadetest!