23 januari 2014

Weerexperts spreken over één van de ‘warmste’ winters die Nederland ooit heeft gekend. Toch komt daar verandering in. Men verwacht dat het aan het einde van deze week een stuk kouder zal worden en er ’s nachts zelfs mogelijk vorst optreedt. Met de daling van de temperatuur ontstaat ook kans op gladheid. Winterse omstandigheden op de weg gaan vaak gepaard met een verhoogde kans op verkeersongevallen met letselschade. Het is dus van belang dat u goed voorbereid de weg op gaat en daarmee de kans op een ongeval reduceert.

Letselschade door gladheid

Tot nu toe leek de winter nog ver weg. Met een gemiddelde temperatuur van 6,4°C, gemeten vanaf 1 december 2013, zou deze winter de op één na warmste ooit worden. Verwacht wordt dat het kwik nog voor het aankomende weekeinde (25 en 26 januari 2013) zal dalen tot onder het vriespunt. Uit de praktijk blijkt dat wanneer de temperatuur op of onder het vriespunt komt, het aantal verkeersongevallen met letselschade toeneemt. Dit, ondanks de uitgebreide voorlichting en waarschuwingen op tv, radio en internet. Nagenoeg altijd is gladheid debet aan de toename in gevallen van letsel. Slechts een klein percentage van de ongevallen komt voort uit materiaalpech of menselijk falen bij winterse omstandigheden.

Voorbereid de weg op voorkomt letselschade

Kortom, ga altijd goed voorbereid op weg en onderschat het gevaar van gladheid op wegen nooit. Gladde wegen kunnen erg verraderlijk zijn en een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Mocht u nog geen winterbanden hebben gemonteerd onder uw auto, dan raden wij u zeker aan dit alsnog zeer spoedig te doen. Studies tonen keer op keer aan dat winterbanden de kans op verkeersongevallen met gladheid behoorlijk doen afnemen. Immers, winterbanden zorgen voor een verbeterde grip op een glad wegdek, waardoor uw auto beter bestuurbaar blijft en de remweg van uw auto aanzienlijk wordt verkort.

Letselschadevergoeding bij verkeersongeval

Ondanks goede voorbereidingen kunt u alsnog slachtoffer worden van een verkeersongeval door gladheid en daarbij letselschade oplopen. Wanneer u letsel heeft opgelopen door toedoen van derden, dan kunt u aanspraak maken op een letselschadevergoeding en (mogelijk) smartengeld. Wilt u weten wat uw rechten zijn als slachtoffer van een verkeersongeval? Neem dan contact op met één van onze letselschadespecialisten. Een letselschadespecialist van LetselPro neemt u alle zorgen uit handen bij het verkrijgen van een letselschadevergoeding. Contact met letselschadebureau LetselPro neemt u op middels het online contactformulier of door te bellen met telefoonnummer 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!