24 januari 2022

Bedrijfs- en verkeersongevallen zijn in Nederland niet ongewoon. Zo vonden er alleen al in 2021 17.842 verkeersongevallen plaats met minstens één gewonde en komen ongelukken op de werkvloer veelvuldig voor, veelal met letselschade tot gevolg. Kortom, een ongeluk zit in een klein hoekje. Wat zijn eigenlijk de voornaamste oorzaken van letselschade bij een verkeersongeval of bedrijfsongeval? Wij zetten het hier voor u op een rij!

Letselschade bij verkeersongevallen: niet verlenen voorrang

Alhoewel fouten menselijk zijn, kunnen misstappen in het verkeer al snel levensgevaarlijke situaties opleveren. Zo leidde 21% van de verkeersongevallen in 2021 tot letselschade, wat vaak langdurig kosten, pijn en verdriet met zich meebrengt. Dit is zorgelijk, zeker gezien het feit dat de meeste verkeersongevallen het gevolg zijn van fouten die eenvoudig kunnen worden voorkomen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het niet verlenen van voorrang de voornaamste oorzaak is van verkeersongevallen in de afgelopen vijf jaar. Dit wordt op zijn beurt veelal veroorzaakt door het feit dat maar liefst 25% van de Nederlandse weggebruikers de voorrangsregels niet goed kent. Dit is kwalijk, zeker gezien de impact van letselschade bij een verkeersongeval.

Letselschade bij een bedrijfsongeval: vermoeidheid

Ook een bedrijfsongeval is in Nederland geen uitzondering op de regel. Uit onderzoek van het RIVM volgt dat in bepaalde sectoren ongevallen op de werkvloer naar verhouding vaker ’s nachts voorkomen dan overdag. Dit betreft met name de voedselsector, de transportsector en de goederenoverslagsector. Opvallend hierbij is dat de ongevallen ’s nachts veelal verschillen van aard in vergelijking met de ongevallen overdag. Zo valt men overdag vaker van ladders, terwijl in de nacht juist meer bedrijfsongevallen met machines plaatsvinden. Dit verschil lijkt veelal door vermoeidheid te worden veroorzaakt. Met andere woorden, nachtdiensten en de daaruit voortvloeiende vermoeidheid lijken invloed te hebben op de arbeidsveiligheid.

Juridische bijstand van LetselPro bij letselschade

Bent u buiten uw schuld om het slachtoffer geworden van een verkeers- of bedrijfsongeval en heeft u hierbij letselschade opgelopen? De letselschadespecialisten van LetselPro helpen u graag kosteloos verder om de voor u meest gunstige letselschadevergoeding te claimen. Leg daarom geheel vrijblijvend uw zaak aan ons voor door middel van ons online contactformulier of bel naar 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!