13 december 2016

Bijna iedereen weet dat het gebruik van de smartphone op de fiets een gevaarlijke bezigheid is. Als fietser behoor je tot een kwetsbare verkeersgroep en kan een ongeval verstrekkende en ernstige gevolgen hebben. Toch weerhoudt dit veel mensen er niet van om de smartphone te gebruiken op de fiets. Nu heeft Vodafone een oplossing bedacht: Vodafone Smart Jacket!

Innovaties om veiligheid te verhogen

Om de fietsveiligheid te verhogen, zijn slimme innovaties noodzakelijk. Al jaren daalt het aantal verkeersdoden in auto’s, maar blijft het aantal doden bij fietsongelukken stabiel. De Vodafone Smart Jacket is zo’n slimme innovatie die een grote positieve impact zou kunnen hebben op de fietsveiligheid.

De Smart Jacket is een slimme jas die verbonden is met de smartphone. In de mouw is een speciaal opbergvakje voor het mobieltje. Om de communicatie tussen smartphone en jas optimaal te laten functioneren, is er een speciale navigatie app ontwikkeld. Dit zorgt er niet alleen voor dat fietsers makkelijk de weg vinden, maar ook dat andere verkeersdeelnemers door de grote pijlen op je rug zien welke richting je op gaat.

Het is zelf mogelijk om andere verkeersdeelnemers te bedanken door je arm en de lucht te steken. Dan wordt er namelijk een smiley op je rug getoond!


Demonstratie van de Vodafone Smart Jacket

Prototype goed ontvangen

Het prototype van de Vodafone Smart Jacket werd goed ontvangen. In Amsterdam werd de jas getest door Wethouder Pieter Litjens (Verkeer, Vervoer en Organisatie). Zijn bevindingen waren uitstekend. Vooral het feit dat hij goed zichtbaar was en medeweggebruikers kon bedanken waren voor hem positief. Het grootste voordeel van de jas vond de wethouder dat er niet meer op de smartphone gekeken hoeft te worden om de weg te vinden in de stad. Hij noemt de Smart Jacket ‘een veilige uitvinding’.

Fietsersbond

Ook de Fietsersbond is erg blij met innovaties die de verkeersveiligheid verbeteren. Zo zien zij graag dat bedrijven zich inzetten om met innovatieve ideeën de verkeersveiligheid te verbeteren, in plaats van dat de overheid hier altijd voor wordt aangekeken. Tevens is het goed dat mobiele techniek nu een andere kant van zichzelf kan laten zien. In plaats van het zorgen voor gevaarlijke situaties door te appen, smsen en bellen, zorgt de mobiele techniek nu voor een verbetering van de veiligheid. Hierdoor kunnen andere partijen geïnspireerd raken zich hier ook voor in te zetten.

Doe de letselschadetest!