24 juni 2021

Letselschade kan ontstaan door een verkeersongeval. Sterker nog, een verkeersongeval is de meest voorkomende oorzaak. Om het aantal ongevallen te verminderen, zijn er rijhulpsystemen als Lane Keep Assist en Rear Collision Warning ontwikkeld. Uit recente cijfers blijkt dat deze rijhulpsystemen ook daadwerkelijk doen waarvoor ze zijn bedacht: auto’s die zijn uitgerust met een rijhulpsysteem zijn over het algemeen minder betrokken bij verkeersongevallen.

Minder kans op een ongeval

In totaal is er naar bijna 950.000 verkeersongelukken gekeken. Hierbij zijn de gegevens over welke rijhulpsystemen eventueel aanwezig waren meegenomen. Uit de resultaten blijkt dat Lane Keep Assist het meest bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Wanneer een bestuurder gebruik maakt van dit systeem, vermindert de kans op een ongeval met maar liefst 67 procent! Dit systeem waarschuwt de bestuurder wanneer de auto de rijbaan begint te verlaten. Een ander goed werkend rijhulpsysteem is de Rear Collision Warning. Dit systeem waarschuwt achteropkomend verkeer dat te snel nadert door gebruik te maken van de alarmlichten. Daarnaast spant het ook de gordels om de impact van een eventuele klap te verminderen. In totaal verlaagt dit systeem de kans op een ongeluk met 50 procent.

Waarom cruise control en parkeerassistentie niet helpen

Niet alle rijhulpsystemen dragen bij aan de verkeersveiligheid. Cruise control en parkeerassistentie zijn hier voorbeelden van. Deze systemen zijn gericht op gebruiksgemak en niet op verkeersveiligheid. Omdat het voertuig in deze gevallen de snelheid en het parkeren voor hun rekening neemt, is de bestuurder eerder geneigd om bijvoorbeeld te WhatsAppen of om e-mails te lezen in plaats van de aandacht bij het verkeer te houden.

Bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeval?

Het claimen van een letselschadevergoeding kan een langdurig en lastig proces zijn. Laat u daarom bijstaan door een letselschadespecialist. De juristen van LetselPro zijn gespecialiseerd in letselschade en kunnen u hierdoor uitstekend helpen. Daarbij is onze hulp kosteloos omdat wij onze kosten kunnen verhalen op de aansprakelijke partij. Dus bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeval buiten uw schuld om? Leg dan uw zaak vrijblijvend aan ons voor door te bellen naar 085 – 025 00 60 of vul ons online contactformulier in. Wij voorzien u graag van een eerste advies en helpen u bij het claimen van uw letselschade.

Doe de letselschadetest!