24 maart 2015

Een zonsverduistering, of eclips, kan op meerdere manieren gevaarlijk zijn voor de mens. Zo meldt oogarts Jan-Tjeerd de Faber dat diverse patiënten van hem oogschade opliepen door het kijken naar de zonsverduistering zonder speciale bril. Van deze patiënten hielden er twee zelfs blijvende schade over aan hun ogen. Door onherstelbare schade aan hun ‘gele vlek’ hebben zij nog slechts 10% van hun zicht over. Een tweede probleem waar minder snel aan wordt gedacht bij een zonsverduistering, is dat het aantal verkeersongevallen explosief stijgt.

Verkeersongevallen

Uit analyse van een van de grootste autolease-maatschappijen, Athlon, blijkt dat er tijdens de voorgaande zonsverduistering, in augustus 2008, maar liefst 65% meer schade werd gereden dan op een vergelijkbare dag. Dit is een forse stijging van het aantal verkeersongevallen. In 2008 ging het om een gedeeltelijke zonsverduistering van slechts 29% van het oppervlak van de zon, afgelopen vrijdag 20 maart 2015 ging het om een zonsverduistering van ongeveer 81%. Het is nog de vraag of de ‘grotere’ zonsverduistering ook heeft geleid tot een hoger aantal verkeersongevallen. Athlon bevestigde onlangs dat er ook dit keer sprake is van een verhoging van het aantal verkeersongevallen. Hoe groot de stijging precies is, kan het bedrijf nog geen uitsluitsel over geven.

Letselschade door zonsverduistering

Het is eveneens onduidelijk of de verhoging van het aantal verkeersongevallen zijn oorzaak kent in een verminderde aandacht voor het autorijden tijdens de zonsverduistering of in de plotseling intredende schemering. Wel staat vast dat de zonsverduistering leidt tot meer letselschade. Door kop-staart botsingen en andere type verkeersongevallen wordt er meer letselschade zoals bijvoorbeeld een whiplash opgelopen. Bij een volgende zonsverduistering raden wij iedereen aan om niet rijdend naar de zonsverduistering te kijken, maar vanaf een parkeerplek. Tevens is het belangrijk om dat te doen met behulp van een speciale eclips bril!

Gratis hulp na een verkeersongeval

Wanneer u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, kunt u het best direct de specialistische hulp van een letselschadebureau als LetselPro inschakelen. Wij begeleiden u bij het verzamelen van bewijs, het aantonen van het causaal verband en zorgen er tevens voor dat u de hoogst haalbare letselschadevergoeding verkrijgt. Bent u benieuwd of u recht heeft op een letselschadevergoeding en op welk bedrag u recht heeft? Neem gratis en vrijblijvend contact op met ons via het online contactformulier of via telefoonnummer 085 – 025 00 60.Doe de letselschadetest!