25 oktober 2022

Het aantal verkeersongevallen neemt maar niet af, sterker nog, het percentage neemt alleen maar toe. De wegen zijn drukker en drukker bezet, wat ten koste gaat van de verkeersveiligheid. In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn 3194 méér ongevallen met gewonden of doden voorgekomen in vergelijking met de eerste drie kwartalen van vorig jaar. Deze stijging is enorm verontrustend en heeft verschillende oorzaken.

Verhoogde verkeersintensiteit

Doordat heel Nederland weer op locatie werkt is het niet gek dat het aantal verkeer weer is toegenomen. Deze verhoogde verkeersintensiteit doet de verkeersveiligheid niet ten goede. Een auto-ongeluk komt steeds vaker voor, met dodelijke gevolgen van dien.

Er wordt hierbij ook vermeld dat er de afgelopen periode veel dodelijke ongevallen zijn voorgekomen waar meerdere slachtoffers tegelijk zijn gevallen. Daarbij hoeft het echter niet per se te gaan over ongelukken met de auto. Fietsend verkeer stijgt namelijk in populariteit, en helaas neemt dus ook het aantal ongelukken op de fiets toe. De grootste groep slachtoffers van een fietsongeluk zijn de oudere verkeersdeelnemers, welke op zichzelf al een kwetsbare groep zijn.

Oorzaak vaak menselijk falen

Volgens VVN (Veilig Verkeer Nederland) moet verkeersveiligheid weer topprioriteit worden in de politiek. Het overgrote deel (95%) van alle verkeersongevallen ontstaat door het menselijk falen. De drie voornaamste redenen van enorm veel ongevallen zijn te hard rijden, inname van verdovende middelen zoals alcohol, drugs of lachgas en gebruik van een smartphone achter het stuur. Deze oorzaken moeten harder aangepakt moeten worden, aldus Rob Stomhorst van VVN. Het gevoel dat het wangedrag van een verkeersdeelnemer direct wordt bestraft neemt alsmaar af, dit moet natuurlijk juist groeien om de verkeersveiligheid ten goede te doen. Hier moet de regering voor kunnen zorgen.

Hulp bij letselschade door verkeersongeval

Bent u slachtoffer geworden van een verkeersongeval, zonder dat het uw eigen schuld was? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een van de letselschadespecialisten van LetselPro. Wij helpen u kosteloos verder en geven u direct een vrijblijvend eerste advies.

Doe de letselschadetest!