15 december 2014

In de afgelopen 4 jaar vonden er 200 verkeersongevallen plaats waarbij voertuigen van hulpdiensten betrokken waren. Hierbij vielen er 6 dodelijke slachtoffers en nog eens 155 slachtoffers liepen verwondingen op. Bij de helft van de slachtoffers betrof het de hulpverleners zelf. De meeste ongevallen gebeuren op kruispunten met verkeerslichten. Veel automobilisten horen de sirenes niet aankomen en letten niet goed op bij groen licht. Hierbij komt nog eens dat 40% van de ambulanceritten onnodig zijn doordat een huisartsbezoek afdoende zou zijn.

Politie-ongeluk

In 2012 verongelukte een 18-jongen doordat een politiewagen een vluchtende inbreker probeerde in te halen. De politieauto reed met maar liefst 140 kilometer per uur over de provinciale weg. “Zonder sirenes, want het was niet druk op de weg”, aldus de agent. Sirenes leiden vaak tot onnodige paniek”, aldus de agent. Bij het fatale ongeval werd de 18-jarige jongen aangereden op zijn snorfiets.

Ongeluk met brandweer

Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) kwam onlangs met een rapport over ongevallen met voorrangsvoertuigen. De brandweer kwam in de afgelopen 4 jaar landelijk 39 keer in een ongeluk terecht. In sommige gevallen was de wagen er zo erg aan toe dat er niet meer mee gereden kon worden. Niet alleen het ongeluk zelf levert slachtoffers op, ook de eventuele slachtoffers van de calamiteit waar de hulpverleners in eerste instantie naar op weg waren ontvangen pas later de benodigde hulp.

Onnodige ambulancerit

Daarnaast is gebleken dat 40% van de ambulanceritten na een oproep van de 112-centrale uiteindelijk onnodig is. Het hulpbehoevende slachtoffer blijkt vaak toch geen verwondingen te hebben waarbij een ambulance benodigd is, vaak zou een bezoek aan de huisarts voldoende geweest zijn. Echter is het voor zowel burgers als medewerkers van de hulpcentrale moeilijk om de ernst van het letsel in te schatten.

Letselschade slachtoffer

Ondanks dat voertuigen van hulpdiensten voorrangsvoertuigen zijn, is het mogelijk om uw letselschade bij een ongeval vergoed te krijgen. Neem gratis en vrijblijvend contact op met LetselPro voor een persoonlijk advies, of doe onze snelle Letselschade Test voor een indicatie van uw kans op een schadevergoeding.

Doe de letselschadetest!