19 juni 2024

Ieder jaar gebeuren er veel arbeidsongevallen, maar het blijkt dat dit aantal nog hoger kan zijn dan gedacht. Uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie is namelijk duidelijk geworden dat er meer arbeidsongevallen gebeuren dan dat er gemeld worden. De wettelijke verplichting hiervan wordt nog al te vaak door werkgevers genegeerd. Wat kan u in dit geval doen? We leggen het u uit.

Wanneer is het een arbeidsongeval?

Bij een arbeidsongeval, of bedrijfsongeval, raakt een persoon (werknemer) tijdens werkuren betrokken bij een ongeval. Het kan hierbij gaan om een ongeval binnen het bedrijf, op locatie of op de openbare weg. Het hoeft dus niet per se te betekenen dat dit ongeval op uw werkplek plaatsvindt. Wanneer het ongeluk plaatsvindt tijdens het rijden van of naar werk, valt dit echter niet onder een arbeidsongeval.

Wanneer melden van bedrijfsongeval?

Een bedrijfsongeval dient gemeld te worden wanneer het slachtoffer wordt opgenomen in het ziekenhuis, er sprake is van blijvend letsel, of wanneer het slachtoffer overleden is. In het geval van een ziekenhuis opname kan dit ook gaan over een opname van slecht een aantal uren. Onder blijvend letsel vallen overigens ook psychische aanhoudende klachten.

Flinke boetes

De werkgevers die besluiten een arbeidsongeval niet te melden lopen kans op een flinke boete. Het niet melden van een ongeval kan tot 50.000 euro kostten. Toch nemen de werkgevers deze kans nog te vaak, voornamelijk bij uitzendkrachten en arbeidsmigranten. Deze werknemers zijn vaak niet helemaal op de hoogte van de rechten en plichten, en het is dus duidelijk dat sommige werkgevers hier een loopje mee nemen.

Nieuwe maatregelen

Het is vanaf 2024 verplicht voor zowel het inlenende bedrijf, als het uitzendbureau, om alle arbeidsongevallen te melden. Op deze manier is er makkelijker te achterhalen welke partij er geen melding doet van het arbeidsongeval.

Letselschade vergoeding ontvangen voor arbeidsongeval

Mocht u bij een arbeidsongeval betrokken zijn geraakt en heeft u hier letselschade door opgelopen, dan kunt u waarschijnlijk een letselschadevergoeding ontvangen. Neem direct contact op met ons letselschadespecialisten en krijg een vrijblijvend advies. Onze hulp is volledig kosteloos, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over financiële risico’s.

Doe de letselschadetest!