7 april 2014

In het HagaZiekenhuis in Den Haag zijn tussen 2007 en 2012 tenminste twee patiënten overleden door een medische fout op de afdeling cardiochirurgie. Hartchirurg Henry van Swieten heeft onafhankelijk onderzoek gedaan naar het opvallend hoge aantal sterfgevallen die tussen 2007 en 2010 op de afdeling cardiochirurgie plaatsvonden. Uit het onafhankelijke onderzoek komt naar voren dat de afdeling haar zaken inmiddels weer op orde heeft. Bij het onderzoek zijn de medische dossiers van 2007 tot en met 2012 meegenomen.

Uitslag medische misser

Tussen 2007 en 2012 zijn er in totaal 5.370 patiënten geopereerd, hiervan zijn er 196 patiënten overleden. Bij zestien sterfgevallen was het mogelijk dat er een medische fout aan voorafging. Uit het onderzoek van Van Swieten blijkt dat er zeker twee sterfgevallen te voorkomen waren. De sterfgevallen zijn het gevolg van samenwerkingsproblemen tussen de verschillende medewerkers op de afdeling cardiochirurgie.

In overleg met de nabestaanden en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is besloten deze sterfgevallen niet verder te onderzoeken. Daarnaast is besloten geen verdere uitspraken te doen over de omstandigheden waaronder deze twee patiënten overleden zijn. Volgens de woordvoerster van het ziekenhuis had deze situatie voorkomen moeten worden.

De afdeling cardiochirurgie van het ziekenhuis in Den Haag kwam 16 maart 2013 ter sprake, nadat het radioprogramma Argos meldde dat er veel patiënten tussen 2007 en 2010 op de afdeling cardiochirurgie gestorven zijn. Het bleek dat enkele artsen nauwelijks en slecht samenwerkten. In een reactie hierop laat het ziekenhuis weten dat de sterfgevallen hier niet aan te wijten zijn.

LetselPro biedt hulp bij letselschade

Heeft u te maken gehad met een medische fout en hierdoor letselschade opgelopen? Dan kan LetselPro u helpen. Letselschadebureau LetselPro is expert op het gebied van medische letselschade. Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding na een medische fout? Doe dan de Letselschade Test en bekijk hoe groot de kans is op vergoeding van uw letsel. U kunt ook gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen om meer informatie te verkrijgen over uw letselschade door een medische fout.

Doe de letselschadetest!