11 juni 2015

Uit onderzoek van Transport Online, een magazine voor de transportsector, onder 626 vrachtwagenchauffeurs zijn een aantal opmerkelijke punten naar voren gekomen. De vrachtwagenchauffeurs kregen een aantal vragen omtrent de toename van het aantal verkeersongevallen waarbij vrachtwagens zijn betrokken. Uit de eerste vraag bleek dat het merendeel van de chauffeurs (82% van de ondervraagden) het ermee eens is dat er de laatste tijd steeds meer vrachtwagenongevallen gebeuren.

Gebruik van Social Media grootste oorzaak

Steeds meer en steeds vaker laten vrachtwagenchauffeurs zich afleiden door het gebruik van Social Media achter het stuur. Volgens Transport Online blijkt uit het onderzoek dat dit door de chauffeurs zelf wordt gezien als de grootste oorzaak van de toename van ongevallen met vrachtwagens. Ruim een kwart van de ondervraagden gaf dit aan. Andere oorzaken voor de toename van het aantal vrachtwagenongevallen die werden gegeven zijn: het toenemende aantal buitenlandse chauffeurs op de Nederlandse wegen, de hoge werkdruk en de rijopleiding die van slechte kwaliteit is.

Oorzaken volgens vrachtwagenchauffeurs die bij een ongeval betrokken waren

Iets minder dan de helft van de ondervraagden heeft zelf een verkeersongeval meegemaakt. Wat opvalt is dat volgens deze groep juist geen enkel verkeersongeval veroorzaakt zou zijn door het gebruik van Social Media tijdens het rijden. Meer dan de helft van de betrokkenen zegt dat het verkeersongeval werd veroorzaakt door toedoen van iemand anders. Hierbij werd het foutief invoegen door andere automobilisten veelvuldig genoemd. Slechts zeven procent geeft aan dat het verkeersongeval waarbij zij betrokken waren veroorzaakt werd doordat zij waren afgeleid. Twee procent zegt dat vermoeidheid een rol speelde en in een enkel geval worden weersomstandigheden, zoals dichte mist en zware regenval, als oorzaak aangedragen.

Oplossing

Met een open vraag werden de 626 chauffeurs gepolst naar een oplossing voor de toename van de ongevallen met vrachtwagens, maar de meningen zijn sterk verdeeld. Het varieert van het verbeteren van de rijopleiding, het strenger controleren van buitenlandse chauffeurs en het verlagen van de werk- en tijdsdruk tot het aanpakken van de mentaliteit van alle weggebruikers. Ook het aspect Social Media wordt frequent genoemd. Het blijkt dat veel beroepschauffeurs de verleidingen van Facebook en WhatsApp tijdens het rijden, ondanks het verhoogde risico op een verkeersongeval, maar moeilijk kunnen weerstaan. Een erg verontrustende constatering, want juist deze professionals zouden beter moeten weten.

Letselschade

Bent u het slachtoffer van een verkeersongeval door toedoen van iemand anders en heeft u daarbij letsel opgelopen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met LetselPro, zodat wij u kunnen helpen met het claimen van uw letselschade. Ook kunt u gebruik maken van onze letselschade test via de onderstaande knop!

Doe de letselschadetest!