13 december 2022

In de laatste tien jaar is het aantal verkeersslachtoffers met ernstig letsel flink gestegen, en het ziet er niet naar uit dat deze cijfers snel zullen dalen. Zo zijn er in 2021 ongeveer 110.000 verkeersslachtoffers behandeld op de Spoedeisende Hulp. Meer dan de helft, om en nabij 66.000 slachtoffers, werd hierbij behandeld voor ernstig letsel. Bij een derde van de slachtoffers die ernstige letselschade door verkeersongeval oploopt, gaat het om ouderen op de fiets van 55 jaar of ouder.

Stijgende lijn verkeersongevallen op fiets

Verschillende overheden hebben een strategisch plan voor de verkeersveiligheid opgesteld, waarbij het doel is om geen verkeersslachtoffers meer te hebben in 2050. Dit is erg optimistisch, aangezien de cijfers nog in een stijgende lijn gaan. Zo is het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel sinds 2012 gestegen met 29%, door voornamelijk enkelvoudige ongelukken. Dit houdt in dat er geen andere verkeersdeelnemer gewond is geraakt tijdens het ongeluk. Een groot aantal, 42 procent van deze enkelvoudige ongevallen, gebeurt door fietsers van 55 jaar of ouder. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de groeiende populariteit van de elektrische fiets onder deze groep.

Hersenletsel en nekklachten na ongeluk

Een elektrische fiets wordt vaak gebruikt door de oudere doelgroep. Deze groep is vaker slecht ter been en kiest voor een elektrische fiets zodat minder kracht hoeft te worden gebruikt bij het fietsen. Hierdoor rijden mensen snel harder dan dat zij normaal zouden doen, waardoor het letsel dat zij oplopen wanneer ze in een fietsongeluk belanden aanzienlijk groter is. Een op de vier slachtoffers liep hierbij dan ook hersenletsel op. Om deze situatie te veranderen moet er worden ingegrepen. Het dragen van bijvoorbeeld een fietshelm kan het aantal ongevallen met hersenletsel als vervolg verminderen met een derde. Daarnaast droeg maar 3 procent van de slachtoffers van een fietsongeval waarbij op een gewone fiets werd gereden een helm. Bij de elektrische fiets droeg zelfs maar 2 procent een helm, wat opvallend is aangezien iemand op een elektrische fiets wel 2 keer zo hard kan rijden als op een normale fiets.

Letsel door aanrijding auto fiets

Bent u in een verkeersongeluk terecht gekomen, zoals een aanrijding auto fiets, en heeft u hier letselschade aan overgehouden? Neem dan direct contact op met LetselPro om een letselschadeclaim te verhalen op de tegenpartij. Wij geven u een vrijblijvend advies, en bieden onze verdere hulp kosteloos aan. Onze letselschadespecialisten staan altijd voor u klaar!

Doe de letselschadetest!