27 februari 2023

De populariteit van e-bikes stijgt. Zeker nu er sinds dit jaar een helmplicht van kracht is voor snorfietsers, raken elektrische fietsen steeds meer in trek. We zien namelijk dat de interesse verschuift naar brommers, e-bikes en fatbikes aangezien het dragen van een helm hierbij (nog) niet verplicht is. Vooral de populariteit van de fatbike stijgt naar ongekende hoogte dit jaar. Helaas stijgt hierbij ook het aantal fietsongelukken met letsel.

Toename fatbikes en daarmee ook verkeersongelukken

U heeft de fatbike vast wel eens voorbij zien komen. De elektrische fietsen, te herkennen aan de brede banden, worden steeds populairder. Vooral onder jongeren is dit een populair model door het stoere uiterlijk van de fiets. Voor fatbikes gelden dezelfde regels als voor elektrische fietsen. Ze mogen alleen de openbare weg op als ze niet harder gaan dan 25km/h en een vermogen hebben van minder dan 250 watt.

De fatbikes zijn eenvoudig op te voeren met verschillende opvoersystemen. Deze systemen, zowel fysiek als digitaal, zijn niet verboden. Maar het rijden op een opgevoerde fatbike op de openbare weg is wel verboden. Doordat het eenvoudig is om de fatbike op te voeren, gebeurt dit regelmatig. Door de hogere snelheden leidt dit tot ongelukken met meer letsel.

Letselschade na een fietsongeluk

Een fatbike kan, net als bij een reguliere elektrische fiets, de toegestane snelheid van wel 25 km/h bereiken. Door de relatief hoge snelheid die zo’n type fiets kan bereiken, is de kans op letsel groter dan bij een ongeluk met een normale fiets zonder elektrische aandrijving. Zeker aangezien het dragen van een helm niet verplicht is bij dit type vervoersmiddel. Daarbij is de fatbike erg populair onder de jongere generatie. Onder de mensen tussen de 12 en 17 jaar oud dat letsel opliep bij een ongeluk met een elektrische fiets, steeg het percentage van 4% naar 22%.

Hulp bij letselschade door ongeluk met fatbike

Bent u bij een ongeluk met een fatbike of elektrische fiets betrokken geraakt en heeft u hierbij letselschade opgelopen? Neem dan direct contact op met LetselPro voor vrijblijvend advies en kosteloze hulp van onze ervaren letselschadespecialisten. Wij kunnen u helpen met het claimen van uw letselschadevergoeding.

Doe de letselschadetest!