17 april 2013

Smartengeld dat letselschade slachtoffers ontvangen na bijvoorbeeld een medische misser of verkeersongeval, moet er niet voor zorgen dat diezelfde slachtoffers meer moeten betalen als ze in een zorginstelling belanden. Normaliter dragen letselschade slachtoffers met meer eigen vermogen zelf ook meer lasten, maar het zou niet correct zijn als een toename van het eigen vermogen als gevolg van het ontvangen van smartengeld leidt tot hogere zorgkosten. Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Otwin van Dijk (PvdA) maken zich hier sterk voor.

Smartengeld los van persoonlijk kapitaal

Ook moet een dergelijke schadevergoeding niet bij het eigen vermogen worden opgeteld als er bijvoorbeeld wordt bekeken of iemand in aanmerking komt voor huur- of zorgtoeslag. De desbetreffende schadevergoeding is namelijk toegekend als compensatie voor inkomstenverlies en immateriële schade, en moet dus los worden gezien van het persoonlijke kapitaal.

Ook CDA en ChristenUnie vinden dat letselschadevergoedingen niet tot het eigen vermogen gerekend moeten worden. Verder debat in de Tweede Kamer moet inzicht geven in de standpunten van overige partijen.

Doe de letselschadetest!