20 april 2015

Ondanks dat de verschillende onderzoeken nog niet hebben uitgewezen of de co-piloot daadwerkelijk suïcidaal, half blind en depressief was, lijkt Lufthansa (moedermaatschappij van Germanwings) ruimhartig om te gaan met de uit te betalen schadevergoeding aan de nabestaanden. De verzekeraars van de Duitse vliegmaatschappij hebben een schadebedrag van 278 miljoen euro gereserveerd. Dit zou neerkomen op bijna 2 miljoen euro per slachtoffer van het vliegtuigongeval.

Lufthansa op de hoogte van psychische gesteldheid co-piloot

Steeds meer mensen vragen zich af waarom de Duitse co-piloot Andreas Lubitz nog mocht vliegen van werkgever Germanwings. Veel van de verhalen die rondgaan over de piloot waren immers al bekend bij de vliegmaatschappij, enkele verhalen werden immers door Lufthansa zelf naar buiten gebracht. Hierdoor geeft de onderneming aan dat zij op de hoogte was van de mentale gezondheid van de co-piloot en dat zij accepteren dat zij aansprakelijk zullen zijn voor de schade die hierdoor is ontstaan.

Smartengeld bedragen afhankelijk van rechtssysteem

De uit te keren schadevergoedingen aan de nabestaanden kan sterk variëren aan de hand van welk rechtssysteem wordt gehanteerd. Zo kent het Amerikaans rechtssysteem smartengeld bedragen die tot in de miljoenen lopen, maar hebben nabestaanden volgens het Duitse rechtssysteem geen recht op smartengeld. De advocaten van de nabestaanden en die van de luchtvaartmaatschappij zullen in onderhandeling gaan over hoe de schadevergoeding zal worden opgebouwd. Wel lijkt het dat Lufthansa de nabestaanden ruim wil vergoeden, gezien de gereserveerde 278 miljoen euro.

Smartengeld berekenen

Hoewel nabestaanden in Nederland geen recht hebben op smartengeld, is het wel mogelijk om als slachtoffer van een ongeval smartengeld te claimen. De hoogte berekenen van smartengeld is een complexe taak waarbij de hulp van een letselschadespecialist wenselijk is. Wilt u uw smartengeld berekenen met een van onze specialisten of heeft u een vraag omtrent letselschade? Neem gratis en vrijblijvend contact op met ons letselschadebureau!

Doe de letselschadetest!