11 maart 2022

Fietsen doen we maar al te graag in Nederland, vooral als de zon begint te schijnen. Vaak gaat dit goed, maar dat is niet altijd het geval. Er gebeuren jaarlijks wel 10 duizend ongevallen waarbij een fietser gewond raakt. In veel gevallen heeft u hierbij recht op een schadevergoeding. In dit artikel leggen wij u uit hoe dit zit!

Aanrijding met de auto

Als fietser bent u behoorlijk kwetsbaar, u heeft namelijk niet de bescherming als wanneer u in een auto rijdt. Hiervoor is een wet opgesteld, waardoor u juridisch extra beschermd wordt bij een aanrijding met een auto. De autobestuurder kan hierdoor niet zeggen dat hij er helemaal niets aan kon doen. Bent u mede veroorzaker aan het ongeval? Dan heeft u in de meeste gevallen nog steeds recht op een vergoeding voor een gedeelte van uw schade.

Aanrijding met een andere fietser

Bij een botsing met een andere fietser heeft u recht op een letselschadevergoeding, ook bij lichte klachten. Hierbij kan er bijvoorbeeld sprake zijn van afsnijden, onvoldoende afstand of slingeren. Daarnaast zou de gemeente of wegbeheer aansprakelijk kunnen zijn bij een ongeval door een onveilig wegdek. Ongevallen met fietsers kunnen ook ontstaan door voetgangers die niet kijken of honden die voor de fietser lopen. Hierbij heeft u in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding.

Letselschadevergoeding

Bij letselschade heb je recht op vergoeding van materiële schade (medische kosten, huishoudelijk hulp, verlies van inkomen enzovoort) of immateriële schade (affectieschade, de pijn na een ongeval, opgelopen psychische schade, enzovoort). Door meerdere schadeposten kan de uiteindelijke schadevergoeding hoog oplopen.

Juridische hulp na een fietsongeluk

Het traject voordat u een letselschadevergoeding krijgt duurt vaak onnodig lang. Laat u ook zeker niet verleiden door een snelle vergoeding aangeboden door een verzekeraar. Een letselschadebureau vertelt u waar u recht op heeft. De letselschadespecialisten van LetselPro helpen u bij het claimen van uw letselschadevergoeding na een contact. Wilt u weten wat uw maximale schadeclaim is? Neem dan vrijblijvend fietsongeluk met ons op via 085 – 025 00 60 of via ons contactformulier.

Doe de letselschadetest!