14 februari 2020

Trauma’s, angststoornissen, flashbacks en nachtmerries, deze klachten blijken helaas geen uitzondering te zijn voor traumapatiënten. Uit onderzoek blijkt dat bij slachtoffers van ongevallen dit soort klachten vaak nog jarenlang aanhouden.

Fysiek herstel maar een klein onderdeel

Jaarlijks belanden er ongeveer 80.000 mensen met een fysiek trauma na een ongeval in het ziekenhuis. Het traumaletsel kan zijn opgelopen tijdens een verkeersongeval, ongeval op werk of een ongelukkige val. Van al deze patiënten komt 98% er gelukkig levend vanaf. Helaas is de fysieke letselschade na een ongeval nog maar een begin van het herstelproces. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de patiënten twee jaar na hun ongeval veelal psychologische problemen ondervinden.

Trauma’s in het dagelijkse leven

Elk mens en elk ongeval is natuurlijk verschillend, hierdoor zijn de klachten bij traumapatiënten ook heel divers. Vooral vlak na het ongeluk zijn de klachten het ergst, maar bij sommige patiënten houden deze nog jaren aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan valangst, acceptatieproblemen en nachtmerries. Ook ervaren veel traumapatiënten de overgang naar het dagelijkse leven als confronterend en beangstigend. In het ziekenhuis kregen zij continue zorg van professionals, maar thuis staan ze er alleen voor. Hierdoor durven ze bijvoorbeeld niet meer naar buiten, wat kan leiden tot isolatie.

letselschadevergoeding voor psychologische klachten

Wanneer er geen goede nazorg is voor deze aanhoudende problemen, kunnen ze zich ontwikkelen naar bijvoorbeeld posttraumatische stressstoornissen. Dit kan allerlei negatieve gevolgen hebben zoals bijvoorbeeld het afnemen van de kwaliteit van leven of zelfs het (deels) arbeidsongeschikt raken. Wanneer u deze klachten ervaart is dit natuurlijk ontzettend erg. Om uw leed te verzachten kunt u (wanneer het ongeval heeft plaatsgevonden door toedoen van iemand anders) smartengeld ontvangen, hoewel dit uw leed natuurlijk niet wegneemt, kan het wel een gevoel van erkenning geven. Nadat uw psychologische klachten erkent zijn door een psychiater en inderdaad een gevolg zijn van het ongeluk, kan er een berekening worden gemaakt van de materiële schade die is opgelopen en de immateriële schade die nog gaat volgen.

Gratis hulp bij claimen van een schadevergoeding voor materiële- en immateriële schade

Het verhalen van een immateriële schadevergoeding, naast een materiële schadevergoeding is vaak een complexe taak. Wij kunnen u bijstaan in het proces om de letselschadevergoeding te ontvangen waar u recht op heeft. Onze juridische hulp is voor u volledig gratis, omdat wij onze kosten verhalen op de tegenpartij. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie? Neem dan contact op via het telefoonnummer 085 – 025 00 60 of via het contactformulier. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Doe de letselschadetest!