4 november 2013

De rechtszaak tegen Ernst Jansen Steur is vandaag (4 november 2013) begonnen. De ex-neuroloog wordt verdacht van diverse medische fouten, waaronder het met opzet stellen van verkeerde diagnoses bij patiënten. Dit, vaak met ernstig lichamelijk en geestelijk letsel en in één geval zelfs de dood tot gevolg. In totaal staat Jansen Steur terecht voor 21 strafbare feiten. Het OM spreekt van de grootste medische rechtszaak ooit in Nederland. Door de omvang van de strafzaak wordt de uitspraak niet eerder dan februari 2014 verwacht.

Medische fouten

Jansen Steur was verslaafd aan kalmerende middelen. Hij gebruikte receptformulieren van collega’s om medicijnen voor eigen gebruik te verkrijgen. Tevens wordt de ex-neuroloog verdacht van het vervalsen van onderzoeksresultaten (wat zorgverzekeraar Menzis bijna €320.000,- heeft gekost) en het verduisteren van geld uit de stichting voor neurologisch onderzoek. Jansen Steur was voorzitter van deze stichting.

Letselschade advocaat

Het vijftal ex-patiënten dat de rechtszaak heeft aangespannen, wordt bijgestaan door een letselschade advocaat. De aanklager wil voorkomen dat Jansen Steur zich in de toekomst nog kan inschrijven als arts. De letselschade advocaat claimt, naast opgelopen lichamelijk letsel bij de patiënten, vooral vergoeding voor psychische letselschade. Enkele patiënten hebben door de ex-neuroloog een angst ontwikkeld voor dokters in het algemeen. Eén patiënt pleegde zelfs zelfmoord na een verkeerd gestelde negatieve diagnose.

Verdediging rechtszaak

Op de eerste dag van de in totaal zestien zittingsdagen, gaf de voormalig neuroloog toe dat hij last had van zelfoverschatting. Zo gebruikte hij bijvoorbeeld de titel ‘professor’, terwijl hij dit niet was. Het verkeerd diagnosticeren van patiënten verdedigde Jansen Steur met de stelling dat zijn patiënten gebaat zouden zijn bij een diagnose in een zeer vroeg stadium. Dit, omdat de benodigde medicijnen pas bij een definitieve diagnose vergoedt zouden worden door zorgverzekeraars.

Slachtoffer medische fout?

Bent u het slachtoffer geworden van een medische fout en benieuwd of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding? Doe dan nu onze Letselschade Test en zie direct de uitslag! Voor gratis en vrijblijvend advies kunt u ook altijd contact opnemen met letselschadebureau LetselPro middels ons contactformulier. Ook kunt u bellen met het volgende telefoonnummer: 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!