27 oktober 2014

Afgelopen weekend (de laatste van oktober) is de wintertijd weer ingegaan. Als gevolg hiervan zal het schemeren rondom het spitsuur. Uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat een spitsuur in de schemering leidt tot een stijging van het aantal ongevallen, voornamelijk met voetgangers, met 110%. Niet alleen de hoeveelheid ongevallen blijkt te stijgen, ook de ernst van de letselschade bij verkeersongevallen is vaak groter. SWOV zou in Nederland graag een onderzoek doen waarbij zomertijd gehandhaafd blijft.

Stijging verkeersongevallen

Het is opvallend te noemen dat het aantal verkeersongevallen met voetgangers stijgt nadat de wintertijd wordt ingevoerd. Door de wintertijd valt het tijdstip van de schemer precies samen met de spits. Het aantal slachtoffers stijgt met 110% en dat is een buitenproportionele stijging te noemen. Bij fietsers is het niet veel beter gesteld, in Amsterdam fietst 38% van de fietsers zonder verlichting waardoor er veel verkeersongevallen ontstaan. Landelijk gezien zijn fietsers betrokken bij 50% van de verkeersongevallen. Dit is ook de reden waarom er veel onderzoek wordt gedaan naar de veiligheid van voetgangers en fietsers in het verkeer. Het grootste aantal verkeersongevallen tijdens de schemer/avond vinden voornamelijk plaatst op kruispunten. Overstekende voetgangers worden vaak over het hoofd gezien door automobilisten.

Zomertijd behouden

De Resultaten in Nederland zijn vergelijkbaar met die in België. Het SWOV, dat onderzoek doet naar de verkeersveiligheid in Nederland, zou graag een experiment doen waarbij de zomertijd gehandhaafd blijft. Op deze manier is het tijdens de spits nog een stuk lichter buiten. Getest wordt dan of het aantal verkeersongevallen in de wintermaanden omlaag gebracht zou kunnen worden.

Letselschade experts van LetselPro

Tijdens de spits gebeuren veel verkeersongevallen, het zou kunnen zijn dat u hier zelf mee te maken heeft gehad. Wellicht heeft u letselschade of zelfs langdurig letsel opgelopen door toedoen van een ander. Neem vrijblijvend en gratis contact op met onze letselschade specialisten en kijk of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding. Tevens hebben wij een online test ontwikkeld waarmee u alvast kan testen of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding.

Doe de letselschadetest!