29 december 2014

Tijdens de aankomende jaarwisseling zal er weer veel vuurwerk afgestoken worden. Jaarlijks besteedt Nederland in totaal zo’n 70 miljoen euro aan vuurwerk tijdens oud en nieuw. Al dit suizende, schitterende en knallende vuurwerk veroorzaakt helaas ook veel letselschade. Vorig jaar liepen er maar liefst 236 personen oogletsel op door een ongeval met vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Veel van die mensen liepen dit op door vuurwerk dat werd afgestoken door een ander persoon.

Vuurwerkletsel voorkomen

Letsel door vuurwerk kan grotendeels voorkomen worden door er zorgvuldig en aandachtig mee om te gaan. Echter gaat het bij ongeveer de helft van de gevallen van letsel om omstanders. Ook wanneer u zelf geen vuurwerk afsteekt dient u dus goed op te letten en eventuele gevaarlijke situaties te vermijden.

Wanneer u zelf vuurwerk afsteekt is het verstandig dat u alleen legaal vuurwerk koopt bij een officieel verkooppunt. Legaal vuurwerk voldoet namelijk aan bepaalde kwaliteitseisen, waardoor de kans kleiner is dat het onverwachts ontploft of niet afgaat. Steek vuurwerk dat de eerste keer niet ontplofte ook nooit een tweede keer aan.

Ongelukken met vuurwerk

Vooral kinderen zouden bewust gemaakt moeten worden van het belang van zorgvuldigheid bij vuurwerk en de ernst van het mogelijke letsel dat kan worden opgelopen. Om de kans op (ernstig) letsel te beperken kunt u uw kinderen brandwerende kleding laten dragen en het vuurwerk laten bewaren in een plastic tas. Een veiligheidsbril beschermt de ogen tegen rondvliegend materiaal en vuur. Houd rekening met de snelheid en de richting van de wind en steek vuurpijlen vanuit een stevig staande fles of pvc-buis af.

Brandwonden door vuurwerk

Indien er een lichte brandwond is ontstaan tijdens het afsteken van vuurwerk is het zeer belangrijk dat de wond direct gekoeld wordt met lauw water. Om de wond zo goed mogelijk te laten genezen is het essentieel om de wond minimaal 10 minuten onder lauw stromend water te houden. Na het koelen kan een brandwondenzalf op de plek gesmeerd worden. In het geval van heftige brandwonden raden wij u aan om direct een arts of ziekenhuis te bezoeken.

Schadevergoeding vuurwerk

Heeft u letsel opgelopen door vuurwerk dat iemand anders afgestoken heeft? Dan is de kans zeer reëel dat u recht heeft op een schadevergoeding. De specialisten van LetselPro staan gratis en vrijblijvend voor u klaar met persoonlijk advies. Bel naar 085 – 025 00 60 of vul ons online contactformulier in.

Doe de letselschadetest!