13 november 2014

Minister Hennis-Plasschaert van Defensie heeft het RIVM en de GGD opdracht gegeven voor een onderzoek naar het gebruik van camouflageverf met het giftige chroom-6 bij Defensie. Eind oktober publiceerde het ministerie van Defensie meer dan 500 documenten over de zaak en gaf aan zo transparant mogelijk te willen zijn. Zij hoopt het onderzoek hiermee te kunnen steunen. Hennis-Plasschaert gaf tijdens een debat over de kwestie aan dat de letselschade slachtoffers een financiële tegemoetkoming zullen krijgen.

Letsel

Er hebben zich ongeveer 900 slachtoffers (medewerkers en oud-medewerkers) met hun klachten gemeld bij het ministerie van Defensie. De klachten zijn voornamelijk kanker-gerelateerd. De slachtoffers zijn erg blij met de toezegging dat zij een schadevergoeding zullen ontvangen. Hoeveel dit precies zal worden en wat de vervolgprocedure is, is nog erg onduidelijk. Het is de meesten niet te doen om het geld, maar om de erkenning. Iets waar Defensie nog te weinig van laat blijken.

Chroom-6 verboden

De giftige en milieuvervuilende stof chroom-6 VI werd gebruikt om vliegtuigen roestvrij te houden. De stof was zo effectief, dat wanneer deze achterwegen werd gelaten, dit ernstige veiligheidsrisico’s voor piloten zou opleveren. Hoewel defensie in 1987 al wist van de gevaren van de stof, bleef zij opdracht geven voor het gebruik ervan. Pas in 1998 is chroom-6 VI verboden. Op plekken waar het nog wel gebruikt wordt, is het personeel verplicht om bescherming te dragen.

Kritiek

Er is veel kritiek op de afhandeling van de klachten. Zo vinden veel partijen in de Tweede Kamer dat de duur van het onderzoek (1 à 2 jaar) veel te lang is. Als er eerder onderzoeksresultaten worden gepubliceerd, wordt de minister namelijk gedwongen sneller concrete uitspraken te doen. Ook is er geopperd het onderzoek naar de gezondheidsklachten en de aansprakelijkheid van het ministerie los van elkaar te behandelen.

Letselschade bedrijfsongeval

Heeft u (langdurig) letsel opgelopen tijdens uw werk? Dan is de kans groot dat u recht heeft op een letselschadevergoeding. Neem gratis en vrijblijvend contact op met de specialisten van LetselPro.

Doe de letselschadetest!