28 februari 2013

Wat betreft de Consumentenbond is de tijd van het ouderwetse gebruik van een kinderstoeltje voorbij. Momenteel moeten ouders hun baby’s tot 15 maanden al achterstevoren in een kinderstoeltje plaatsen wanneer zij meerijden in een auto. Dit, om zoveel mogelijk te voorkomen dat de kleintjes letsel oplopen bij botsing of andersoortig auto-ongeluk. Graag zou de Consumentenbond zien dat ouders zelfs kinderen tot 4 jaar omgedraaid vervoeren. Hun overlevingskans zou hierdoor toenemen en gelijktijdig daalt de kans op letselschade.

Streng advies om letsel te voorkomen

Kleine kinderen en baby’s hebben een relatief groot hoofd, waardoor bij een voorwaartse botsing het hoofd en de nek extra zwaar worden belast. Het vervoeren in omgekeerde richting voorkomt veelal fataal letsel door bijvoorbeeld een gebroken nek.

Ondanks dat het voorlopig een streng advies betreft, verwacht Sandra de Jong van de Consumentenbond dat er op korte termijn een verplichting tot omgekeerd vervoeren in het leven geroepen zal worden. Wekelijks sterven in Europa momenteel ongeveer 10 kinderen in het verkeer. Nog eens 1.000 kinderen raken gewond bij een verkeersongeval met ernstig letsel of blijvende letselschade tot gevolg.Doe de letselschadetest!