20 december 2013

In de Verenigde Staten is een letselschade claim ingediend tegen de fabrikant van het anticonceptiemiddel Nuvaring. Deze hormonale kunststof ring werd ontwikkeld door het in Oss gevestigde kantoor van MSD. De anticonceptiering moet maandelijks vaginaal worden ingebracht en scheidt hormonen af die de kans op een zwangerschap nihil maakt. Ongeveer 2.000 vrouwen en nabestaanden in de VS claimen symptomen als herseninfarcten, longembolieën en trombose te hebben opgelopen door de Nuvaring.

Risico op trombose vergelijkbaar met die van Diane-35

De 2.000 vrouwen uit de VS beweren dat zij niet op de hoogte zijn gesteld van het verhoogde risico op trombose in vergelijking met de normale anticonceptiepil. Dit verhaal wordt onderbouwd door een onafhankelijk onderzoek uit Denemarken. Uit het onderzoek blijkt dat 6,5 op de 1.000 gebruikers last krijgt van trombose. Dit aandeel is evenveel als bij de gevaarlijke anticonceptiemiddelen Mercilon, Diane-35 en Marvelon. De Nuvaring scheidt net als Mercilon en Marvelon het hormoon etonogestrel af. In de jaren negentig was al bekend dat Mercilon en Marvelon de kans op trombose bij de gebruiker verdubbelde.

Letselschade in Nederland

In Nederland zijn er geen gevallen bekend van trombose na het gebruik van de Nuvaring. Dit, ondanks het feit dat de Nuvaring 170.000 keer per jaar wordt verstrekt. Echter zijn er wel 31 gevallen bekend waarbij de gebruikers van het anticonceptiemiddel een embolie (potentieel dodelijk bloedstolsel) hebben opgelopen. Overigens hebben geen van deze gevallen ertoe geleid dat de gebruiker is komen te overlijden. Veel huisartsen en gynaecologen zijn al langere tijd op de hoogte van de risico’s van de Nuvaring en schrijven deze vorm van anticonceptie dan ook haast nooit meer voor.

Letselschade door medicijnen

Wanneer u door het gebruik van anticonceptiemiddelen of andersoortige medicijnen last krijgt van bijwerkingen die niet op de bijsluiter staan vermeld, kunt u in aanmerking komen voor een letselschadevergoeding. Het is verstandig om u bij inzake het formuleren van een letselschade claim te laten bijstaan door een vakkundige letselschadespecialist. Letselschadebureau LetselPro voorziet u van gratis en vrijblijvend advies! U kunt contact opnemen middels ons contactformulier of door te bellen met het volgende telefoonnummer: 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!