14 maart 2024

Er gebeuren nog steeds enorm veel ongelukken op de weg in Europa. Zo zijn er jaarlijks meer dan 20.000 doden te betreuren door verkeersongelukken in de EU. Om deze reden is er gekeken naar een nieuwe regelgeving omtrent rijbewijzen. Met de nieuwe regels wordt geprobeerd om meer verkeersveiligheid op de weg te creëren.

Nieuwe regelgevingen omtrent vernieuwing

Volgens de leden van het Europees Parlement moet een rijbewijs minimaal 15 jaar geldig zijn, als het gaat om auto’s of motorfietsen. Voor vrachtwagens en bussen moet deze iedere 5 jaar vernieuwd worden. Er is gekeken naar een verminderde geldigheid voor ouderen, echter is hiervan af gezien om discriminatie te voorkomen. Wat er wel zal veranderen zijn de regels voor het vernieuwen van het rijbewijs. Zo zal er in plaats van zelfbeoordeling een onderzoek komen op medisch gebied, waarbij het gezichtsvermogen en de cardiovasculaire omstandigheden worden onderzocht.

Beginnende bestuurders

Een beginnende bestuurder in Nederland krijgt bij een overtreding een aantal punten. Wanneer een bestuurder twee punten behaald tijdens het beginnersrijbewijs dient diegene het rijbewijs in te leveren en via een verplicht rijvaardigheidsonderzoek een nieuwe te verkrijgen. Daarnaast mag een beginnende bestuurder minder alcohol hebben genuttigd dan een ervaren bestuurder. Deze regels willen de EP-leden in heel Europa laten gelden. Ook zouden beginnende bestuurders een strengere straf moeten krijgen bij onveilig rijgedrag.

Een digitale wereld

In plaats van een fysiek rijbewijs zal er volgens de EP-leden een digitaal rijbewijs moeten komen welke volledig gelijk aan elkaar zijn. Zo zal iedereen die over een rijbewijs beschikt deze te allen tijde bij zich dragen.

Letselschade door verkeersongeluk

De mogelijke nieuw regels bevatten dus strengere controles bij het verlengen van een rijbewijs, strengere controles en straffen voor beginnende bestuurders en een mogelijk een digitale versie van het rijbewijs. Deze regels zullen moeten helpen om ongelukken op de weg te voorkomen en brengt Europa iets dichter bij het doel van een wereld zonder verkeersdoden in 2050. Heeft u toch letselschade opgelopen in het verkeer en heeft u hulp nodig met het verhalen van een letselschadevergoeding? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Onze hulp is voor u als slachtoffer geheel kosteloos!

Doe de letselschadetest!