12 juli 2019

De verhalen over gigantische schadevergoedingen na ongelukken leken zich de afgelopen jaren vooral in Amerika af te spelen. Tegenwoordig dienen Nederlanders echter ook steeds vaker letselschadeclaims in na een ongeval en worden de uitgekeerde letselschadevergoedingen steeds hoger. Het zou dus zomaar kunnen dat de Amerikaanse trend ook is overgewaaid naar Nederland.

Het begin van de ‘letselschade-trend’ in Amerika

De eerste Amerikaanse zaak met een bizar hoge letselschadevergoeding dateert uit het jaar 1994. Stella Liebeck van 79 jaar kreeg in dat jaar, na het over zichzelf morsen van hete koffie in een McDonalds, een letselschadevergoeding van maar liefst 600.000 dollar toegekend. Liebeck klaagde McDonalds in eerste instantie, na een ziekenhuisverblijf van acht dagen door derdegraadsbrandwonden en een herstel van maar liefst twee jaar, aan voor 20.000 dollar. Dit was het bedrag van de door haar gemaakte medische kosten. De zaak werd door McDonalds echter niet serieus genomen, waardoor Liebeck in beroep ging. Een eis van 2,7 miljoen dollar werd uit eindelijk door de juristen van McDonalds teruggebracht tot een uitkering van 600.000 dollar.

Nederlandse claimcultuur in opkomst

De reden waarom er in Amerika relatief vaak van dit soort zaken voorkomen, is omdat Amerikaanse burgers geen sociaal vangnet hebben. Wanneer burgers door middel van een ongeval zonder werk komen te zitten, hebben zij geen andere middelen om hun rekeningen te kunnen betalen. Hierdoor ontstaat er een ‘alles of niets’ mentaliteit, waardoor mensen sneller geneigd zijn om een forse schadevergoeding te claimen.

In Nederland worden nog geen schadevergoedingen van miljoenen uitgekeerd, maar de bedragen lopen wél steeds hoger op. In de afgelopen jaren zijn de hoogste uitkeringen van schadevergoedingen opgelopen tot maar liefst €350.000 euro. Volgens Nederlandse rechters is dit een welkome verandering, na een stagnering van vergoedingen in de afgelopen jaren. De reden dat er een toename in claims is, heeft ermee te maken dat Nederlanders vaker hoger opgeleid zijn en zich bewust zijn van de mogelijkheden. Daarnaast zorgt het internet ervoor dat gedupeerden elkaar sneller vinden en bijvoorbeeld makkelijker een massazaak kunnen aanspannen.

Claim uw letselschade met de hulp van LetselPro

Wanneer u na een ongeluk letselschade ondervindt, bijvoorbeeld omdat u medische kosten heeft gemaakt of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent geraakt, dan is dit heel vervelend. Wanneer u geen schuld heeft aan het veroorzaken van het ongeval, dan heeft u recht op een vergoeding voor uw letselschade. De specialisten van LetselPro kunnen u op dat moment gratis helpen om uw letselschade te claimen bij de aansprakelijke partij. Doordat u volgens de wet recht heeft op een professionele belangenbehartiger is onze hulp altijd gratis. Wij zorgen er vervolgens voor dat u de hoogst mogelijke schadevergoeding ontvangt. Leg uw zaak daarom vrijblijvend aan ons voor en ontvang snel een eerste gratis advies. Dit kan online via onze website of telefonisch via 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!