28 juli 2014

Waar in 2012 nog 478.000 mensen letsel opliepen bij een bedrijfsongeluk, is dit aantal tot 458.000 gedaald in 2013. Zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit houdt in dat 1 op de 15 werknemers in 2013 letsel overhield na een ongeval op het werk. Vooral in de horeca komt een bedrijfsongeval vaak voor. Vakbond FNV Bondgenoten vindt het gerapporteerde aantal nog altijd veel te hoog. Zij pleit voor meer onaangekondigde inspecties en torenhoge boetes wanneer blijkt dat de werkomgeving niet voldoende veilig is.

Vooral lichamelijk letsel

Nederlanders die betrokken raken bij een bedrijfsongeval lopen hier relatief vaak lichamelijk letsel bij op. Zo blijkt uit de cijfers van het CBS dat 70% van het arbeidsgerelateerde letsel in 2013 betrekking had op botbreuken, wonden of verstuikingen. Daarnaast was ongeveer 20% van het opgelopen letsel van geestelijke aard. Hierbij moet men denken aan geestelijke schade die bijvoorbeeld ontstaat na bedreiging of agressief gedrag. Bij slechts 10% van de gerapporteerde ongevallen hield het slachtoffer zowel geestelijk als lichamelijk letsel over aan het bedrijfsongeluk. Opvallend is dat jongeren tot 25 jaar 1,5 keer vaker betrokken raken bij arbeidsgerelateerde ongevallen in vergelijking met oudere werknemers. Het CBS wijt dit aan het feit dat veel jongeren werkzaam zijn in de horeca, een bedrijfstak waar relatief vaak ongevallen met letsel voorkomen.

Grootste risico op letselschade in horeca

Het aantal bedrijfsongevallen lag in 2013 in de horeca flink hoger dan het gemiddelde. 12% van de werknemers raakte hier betrokken bij een werkgerelateerd ongeluk. Veel voorkomende vormen van letsel in de horeca zijn snijwonden, letsel door uitglijden of vallen en brandwonden. Gelukkig leidt het opgelopen letsel in de horeca niet altijd tot ernstige letselschade. Slechts één op de drie werknemers bleef namelijk één dag of langer thuis na een bedrijfsongeval. Wel zijn de horeca en de bouw samen twee bedrijfstakken die verantwoordelijk zijn voor de meeste werkgerelateerde letselschade.

LetselPro helpt bij letselschade na bedrijfsongeval

Bij LetselPro hebben we door de jaren heen veel ervaring opgebouwd met het verhalen van de letselschade bij een bedrijfsongeval. Onze hulp is hierbij altijd gratis, wat een hele geruststelling is. Wanneer u letselschade heeft opgelopen bij een ongeval, dan kunt u contact met ons opnemen via ons contactformulier of op het telefoonnummer 085 – 025 00 60. Daarnaast hebben wij iedere donderdag een gratis inloopspreekuur waar u gratis en vrijblijvend terecht kunt.

Doe de letselschadetest!