31 oktober 2013

Uit onderzoek van het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid (onderdeel van het AMC te Amsterdam) is gebleken dat het aantal mensen dat ziek is geworden door hun werk in 2012 lager is uitgevallen dan in 2011 het geval was. Het aantal mensen dat een beroepsziekte opliep, kwam in 2012 uit op 266 per 100.000 werknemers. Bij ongeveer 65% van deze groep bleek het te gaan om mensen met een leeftijd van 45 jaar of ouder. Zes op de tien meldingen betrof een tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Circa 5% was blijvend arbeidsongeschikt.

Letselschade claim

Het is voor werkgevers van groot belang om aan dit onderwerp afdoende aandacht te besteden. Wanneer werknemers ziek zijn geworden door hun werkzaamheden, dan kan dit aanzienlijke gevolgen hebben voor de werkgever. De gevolgen profileren zich van ‘slechts’ een kortdurende tijdelijke arbeidsongeschiktheid, tot soms zelfs blijvende arbeidsongeschiktheid aan toe. Om een letselschade claim te voorkomen, is het als werkgever zéér aan te raden om aan alle veiligheidsvoorschriften te voldoen. Een toegekende letselschade claim als gevolg van ziekte of een ongeval op het werk, kan namelijk het einde van de onderneming betekenen.

Beroepsziekten

Een psychische aandoening is de meest voorkomende vorm van beroepsziekten. Deze vorm van beroepsziekten komt vooral voor in het onderwijs. In de meeste gevallen gaat het om overspannenheid of een burn-out. Debet aan psychische aandoeningen zijn met name de werkinhoud, de werkdruk en de problemen met mensen (vaak collega’s) die tijdens het werk worden ervaren. Een ander vorm van beroepsziekten die vaak optreedt, is een aandoening aan het houdings- en bewegingsapparaat. Ongeveer 74 van de 100.000 werknemers heeft hier last van. Deze beroepsziekte wordt vooral vaak gesignaleerd in de bouw-, vervoers-, opslag- en industriële branche. De laatste frequent geconstateerde vorm van beroepsziekten betreft slechthorendheid. Bij enkele beroepen blijkt het toch lastig te zijn om het gehoor voldoende te beschermen tegen overmatig lawaai.

Komt u in aanmerking voor een letselschadevergoeding?

Wanneer u een beroepsziekte heeft opgelopen, dan bestaat er een grote kans dat u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding ter compensatie van uw tijdelijke of blijvende letsel. Om binnen enkele muisklikken te bepalen hoe groot de kans is dat u succesvol een letselschadevergoeding kunt claimen, heeft letselschadebureau LetselPro voor u een Letselschade Test ontwikkeld! Bent u benieuwd wat wij voor uw zaak kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier. En wilt u ons direct spreken? Bel dan met 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!