22 november 2013

Na uitgebreid onderzoek van ruim 4.000 dossiers door NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en EMGO+/VUmc is gebleken dat de 20 onderzochte Nederlandse ziekenhuizen de afgelopen vijf jaren aanzienlijk veiliger zijn geworden. Met ‘veilig’ wordt bedoeld dat patiënten geen onnodig letsel hebben opgelopen. Als gevolg is het aantal sterfgevallen flink afgenomen. Het onderzoek heeft zich gericht op zowel academische, topklinische als algemene ziekenhuizen die verdeeld zijn over heel Nederland.

Aantal medische fouten afgenomen

Het aantal vermijdbare sterfgevallen bleek vijf jaar geleden op een geschat aantal van 1.960 te liggen. Dit betreft zowel mensen die het leven hebben gelaten na een medische fout, als mensen die door een organisatorische fout om het leven kwamen. Dit aantal is met maar liefst 53% afgenomen tot 970 mensen. Het aantal letselschade gevallen dat voorkomen had kunnen worden, is met een daling van ongeveer 45% eveneens sterk afgenomen.

Veiligheid ziekenhuizen

De aanzienlijke daling in sterfgevallen en vermijdbare letselschade is te verklaren door het starten van een landelijk veiligheidsprogramma in 2008. Door middel van het implementeren van veiligheidsmanagementsystemen (VMS) is getracht de ziekenhuizen bewuster bezig te laten zijn met het voorkomen van onnodig letsel. Bijna alle ziekenhuizen zijn vijf jaar geleden gestart met het VMS Veiligheidsprogramma ‘Voorkom schade, werk veilig’. Dit project, wat verdeeld was in tien verschillende thema’s, is in 2012 afgerond. NIVEL geeft echter aan dat het einddoel nog niet is bereikt. Door ziekenhuispersoneel nog bewuster te maken van de gevaren, kan het aantal onnodige sterfgevallen en letselschades naar verwachting nog verder worden verlaagd.

Letselschade Test

Ondanks een significante daling in het aantal medische fouten kunt u onverhoopt toch letselschade hebben opgelopen als gevolg van een medische fout. De kans dat u na een medische fout recht heeft op een letselschadevergoeding is erg groot. Middels onze gratis en vrijblijvende online Letselschade Test kunt u in één minuut testen hoe groot de kans op vergoeding van uw letsel is. Heeft u liever direct contact met onze letselschadespecialisten, stuur dan een korte beschrijving van uw zaak door via ons contactformulier ‘letselschade’ of bel met nummer: 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!