9 januari 2014

Het VARA-programma Zembla meldt deze week, naar aanleiding van haar uitzending over asbest in broodovens, dat er 38 meldingen zijn binnengekomen van bakkers die asbestkanker hebben gekregen. Het betreft meldingen die tussen 2000 en 2011 reeds waren binnengekomen bij het Instituut Asbestslachtoffers (IAS). Werknemers die door schuld van hun werkgever kanker door asbest hebben opgelopen, kunnen een letselschade claim indienen en in aanmerking komen voor een letselschadevergoeding en smartengeld.

Asbest vrijgekomen bij Bakkersland

In de afgelopen twee jaar is bij bakkerijconcern Bakkersland in drie van de 16 ovens asbest vrijgekomen. Tenminste één keer is er een partij brood uit de handel gehaald vanwege besmettingsgevaar met asbest. In de uitzending van Zembla vertelde een ovenist van Bakkersland zijn verhaal. Volgens het programma blijkt uit de cijfers van IAS dat er veel meer bakkers asbestkanker hebben opgelopen bij Bakkersland. Dit is het gevolg van de aldaar gebruikte verouderde broodovens, waarin asbest is verwerkt. Bakkersland levert onder andere veel brood aan de supermarkten Albert Heijn en Jumbo.

Reacties letselschade

Gert van der Laan, Klinisch Arbeidsgeneeskundige van het Nederlandse Centrum voor Beroepsziekten (AMC), geeft aan dat de verouderde ovens direct vervangen moeten worden. Dit, omdat het werken met ovens waarin asbest is verwerkt levensgevaarlijk is. Bakkersland geeft aan dat er nooit brood in winkels is terechtgekomen waarin asbestdeeltjes zaten. Bovendien geeft men te kennen dat geen van hun werknemers ooit gevaar heeft gelopen. Van der Laan reageert als volgt op het bericht: “Duidelijk is dat bakkers bij het werk met verouderde ovens asbest kunnen inademen. Als al duidelijk is dat er zichtbare asbestverontreiniging op het brood voorkomt, dan komen er zeer waarschijnlijk ook veel onzichtbare vezels vrij in de lucht. En bij het inspannende werk in de hitte van een bakkerij is het ademminuutvolume veel hoger dan normaal, waardoor meer deeltjes per minuut worden ingeademd.”

Hulp bij letselschade

Bent u in aanraking gekomen met asbest bij uw werkgever? Of heeft u een soortgelijk verhaal? Vraag dan hulp aan de letselschade experts van LetselPro. Al jaren is letselschadebureau LetselPro dé expert op het gebied van letselschade. Indien u kanker heeft opgelopen als gevolg van asbest op uw werk, of u vertoont andere ziektebeelden als gevolg van het werken met asbest, dan is het verstandig dat u deze immateriële schade claimt. Onze vakkundige letselschadespecialisten kunnen u helpen bij het verkrijgen van de letselschadevergoeding of het smartengeld waar u recht op heeft. U kunt bij ons te allen tijde terecht voor gratis en vrijblijvend advies. Denkt u dat u recht heeft op een letselschadevergoeding en wilt u meer informatie? Neem dan contact op met ons.

Doe de letselschadetest!