30 juni 2015

Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is gebleken dat extreme hitte zorgt voor een significante groei in het aantal verkeersongevallen. Met het aankomende warme weer (hittegolf met temperaturen tot boven de 35 graden) is het belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat het extreem warme weer leidt tot 50 extra verkeersdoden op jaarbasis.

15% verkeersongevallen door warme weer

Bij het onderzoek werd het aantal verkeersongevallen in landen die kampten met extreme hitte geanalyseerd. Hieruit is gebleken dat 15% van de verkeersongevallen plaatsvond doordat de bestuurder (in enige mate) werd bevangen door de warmte. Wanneer de temperatuur stijgt, daalt het concentratievermogen van de bestuurder. Tevens kan de bestuurder zelfs ‘wegdommelen’. Hierdoor neemt de kans op een verkeersongeval fors toe. Dit kunt u vergelijken met het rijden wanneer u zeer slaperig bent.

Warme weer van invloed op rijgedrag

Naast het verlies van de concentratie en de kans dat men versuft raakt van de warmte, heeft de hitte invloed op het rijgedrag. Wanneer de temperatuur in het voertuig stijgt, reageert de bestuurder emotioneler op eventuele situaties op de weg. Dit heeft nadelige gevolgen op de eigen rijstijl. Men gaat, wanneer men emotioneel is, vaak roekelozer rijden. Dit zorgt opvolgend weer voor een verhoogd risico op een verkeersongeval.

Voorzorgsmaatregelen

U kunt enkele voorzorgsmaatregelen treffen om te zorgen dat u minder risico loopt om bevangen te worden door de warmte. De meest voor de hand liggende is het rijden in een voertuig met airco. Veel auto’s in het hedendaagse verkeer zijn hiermee uitgerust. Mocht u geen airco in uw voertuig hebben, dan doet u er goed aan om genoeg water te drinken. Dit zorgt voor verkoeling en u blijft gehydrateerd zodat u minder snel bevangen wordt door de hitte. Wat tevens veel verschil maakt, is de kleur van de auto. Een donkere auto wordt in de zon al snel 10 graden warmer dan een witte auto. Mocht u de keuze hebben, doet u er goed aan om in een voertuig met een lichte kleur te rijden.

Verkeersongeval door warm weer

Mocht u onverhoopt betrokken zijn geraakt bij een verkeersongeval en hierbij letsel hebben opgelopen, dan is het verstandig uw zaak aan een van onze letselschadespecialisten voor te leggen. Dit kost u niets en is vrijblijvend. Zo krijgt u een indruk van uw kans op een schadevergoeding en een inschatting van de hoogte van het letselschadebedrag.

Doe de letselschadetest!