Bij een beroepsziekte heeft een persoon een fysieke of psychische aandoening opgelopen die is ontstaan door de werkomstandigheden of de (hoge) werkdruk. Hierdoor kan een persoon tijdelijk of zelfs helemaal arbeidsongeschikt raken. De gevolgen zijn vaak niet alleen financieel, maar kunnen ook invloed hebben op de mentale of fysieke gesteldheid van het slachtoffer.
Meest voorkomende beroepsziekten
Psychische aandoeningen vormen in 2024 maar liefst 60% van alle beroepsziekten. Denk hierbij aan een burn-out, depressie en posttraumatische stressstoornis. Dit zijn klachten die regelmatig ontstaan door een hoge werkdruk of onprettige werkomstandigheden.
Daarnaast zijn aandoeningen van het bewegingsapparaat de meest voorkomende beroepsziekten, zoals pijn in de schouder, rugklachten, nekklachten, tenniselleboog of zelfs het carpaal tunnelsyndroom. Ook gehoorschade, huidaandoeningen en blootstelling aan biologische agentia zijn beroepsziekten die regelmatig voorkomen.
Een beroepsziekte opgelopen, wat nu?
Heeft u een vermoeden dat u een beroepsziekte heeft opgelopen? Dan is het ten zeerste aan te raden om direct een arts te raadplegen. Met een medisch dossier kan uw beroepsziekte worden vastgesteld en dient het als bewijs om een letselschadeclaim in te dienen. Ook elk ander bewijsmateriaal dat u kunt verkrijgen, is van waarde. Is uw beroepsziekte het directe gevolg van uw werkzaamheden of werkomstandigheden? Dan is het mogelijk om uw werkgever aansprakelijk te stellen. Een letselschadebureau zou u hierbij uitstekend kunnen helpen. Wel zal onderzocht worden of de werkgever heeft voldaan aan zijn zorgplicht of dat deze is geschonden.
Waar bestaat een beroepsziekten vergoeding uit?
Een beroepsziekte heeft financiële, fysieke en mentale gevolgen. Wanneer uw werkgever aansprakelijk kan worden gesteld, dan kan uw schade onderverdeeld worden in materiële en immateriële schade.
- Materiële schade – Denk aan het verlies van inkomen door arbeidsongeschiktheid of de medische kosten die u maakt.
- Immateriële schade – Het verliezen van levensvreugde, affectieschade of andere niet-meetbare schade. Voor deze schade kunt u smartengeld ontvangen.
De totale beroepsziekten vergoeding bestaat uit een combinatie van smartengeld en alle materiële schade die u door uw beroepsziekte heeft opgelopen.
LetselPro staat voor u klaar!
Bij LetselPro begrijpen wij hoe groot de gevolgen van beroepsziekte kunnen zijn. Daarom helpen onze letselschadespecialisten u graag verder bij het verkrijgen van de maximale schadevergoeding. Neem geheel kosteloos en vrijblijvend contact met ons op of bel direct naar 085-0250060.
Doe de letselschadetest!