23 juni 2014

Dat stress niet goed voor u is, is waarschijnlijk bekend. Ook in het verkeer kan stress een negatieve invloed hebben op het rijgedrag van de bestuurder. Wanneer automobilisten gestrest zijn, kan dit leiden tot meer files en verkeersongevallen. Zo heeft de ANWB een opvallend hoog aantal kop-staartbotsingen waargenomen op de avond dat het Nederlandse elftal tegen Australië speelde. Een mogelijke verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat automobilisten roekelozer rijden, doordat zij zich haasten voor de wedstrijd.

Files en ongelukken door stress

Automobilisten gedragen zich anders in het verkeer wanneer zij gestrest zijn of haast hebben. Stress uit zich vaak in het roekelozer rijden. Zo wisselen mensen meer van baan, wat een van de oorzaken is van files. Daarbij neemt de concentratie van automobilisten vaak af wanneer zij stress ervaren. Gestreste automobilisten zitten vaak met hun gedachten ergens anders, zoals bij de wedstrijd van het Nederlands elftal.

Na onderzoek stelt De Verkeersonderneming, een onderneming die zich bezig houdt met de verbetering van de bereikbaarheid van Rotterdam, dat stress invloed kan hebben op het verkeer. Als voorbeeld hiervoor geeft zij aan dat er op vrijdag vaak aanzienlijk minder files staan dan op andere dagen van de week. Dit, terwijl er op vrijdag relatief gezien de meeste auto’s op de weg rijden. Hierdoor is het aannemelijk dat er minder files staan doordat mensen minder stress hebben door het aanstaande weekend.

Advies bij letselschade

De eerder genoemde kop-staartbotsingen zijn een van de grootste oorzaken van een whiplash. Wanneer u letselschade heeft opgelopen in het verkeer, kunt u een letselschadespecialist raadplegen. Een letselschadespecialist kan u helpen om de kosten als gevolg van het verkeersongeval vergoed te krijgen. De specialisten van LetselPro helpen u hier graag bij. Voor advies kunt u altijd bellen naar 085 – 025 00 60 of u kunt gebruik maken van het contactformulier.

Doe de letselschadetest!