6 december 2021

De feestelijke jaarwisseling komt er weer aan en zal net als vorig jaar zonder vuurwerk plaats moeten vinden. Ondanks dat het kabinet de consumenten het dit jaar opnieuw verbiedt om vuurwerk aan te schaffen en af te steken, kunt u in de omgeving vooralsnog regelmatig luidde knallen horen. Velen wijten dit aan de opmars van geïmporteerd en illegaal vuurwerk. De gevolgen daarvan zijn nog niet te overzien. In dit artikel bekijken we hoe 2022 veilig en verantwoord ingeluid kan worden en wat u moet doen als u onverhoopt alsnog letselschade oploopt.

Minder letselschade dankzij vuurwerkverbod 2020

De statistieken zijn tot op heden positief na het invoeren van het “tijdelijke vuurwerkverbod” in 2020. Doordat ineens deze drastische maatregel werd ingevoerd, konden vele consumenten hier niet meer op inspelen door alsnog vuurwerk binnen te halen van over de grens. Hierdoor was men aangewezen op het vuurwerk wat via de achterdeur nog verkrijgbaar was bij illegale verkooppunten.

Tijdens de jaarwisseling van 2019 was er sprake van circa 1.300 vuurwerkslachtoffers (385 op de spoedeisende hulp, 900 bij huisartsenposten), terwijl bij het vuurwerkverbod van 2020 het aantal vuurwerkslachtoffers met 70% daalde naar bijna 400 (108 op de spoedeisende hulp, naar schatting 275 bij huisartsenposten). – Rijksoverheid

Daar heeft men echter nu natuurlijk van geleerd. Wat we dan ook in het nieuws zagen, is dat veel vuurwerk in de loop van 2021 al in beslag is genomen. De verwachting is dat ondanks die inname vele grote en harde knallers aan rotjes, matten en vuurpijlen inmiddels al in huis zijn gehaald. De kans dat u zal worden geconfronteerd met onvoorspelbare luide en grote explosies, is daarmee nog altijd aanzienlijk groot.

Gehoorschade door vuurwerk van iemand anders

In vele gevallen is het niet eens uw eigen vuurwerk dat voor overlast zorgt, maar dat van iemand anders. Een onoplettende of roekeloze buurjongen of buurman kan ervoor hebben gezorgd dat het afgestoken vuurwerk bij u ongewenst te dicht in de buurt komt. De knal die dan vrijkomt kan zodanig luid zijn, dat er daardoor permanente schade in het slakkenhuis ontstaat. Dit kan zelfs doordringen tot aan het trommelvlies, de gehoorbeentjes of de structuur van het gehoororgaan. Na zo’n harde knal blijven velen achter met een irritante piep of gesuis in het oor, ook wel bekend als “tinnitus”. Een vorm van letselschade die zowel fysiek als mentaal een zware impact heeft. Indien de dader bekend is, doet u er daarom verstandig aan om via ons een schadeclaim in te dienen om de schade die wordt geleden voldoende te compenseren.

Door vuurwerk van iemand anders letselschade jaarwisseling opgelopen

Een jaarwisseling is altijd gezellig en vreugdevol. Iedereen kijkt er naar uit om het huidige jaar af te sluiten en het nieuwe goed te beginnen. Het is een avond die vaak gepaard gaat met het nuttigen van de nodige alcohol en het afsteken van het beschikbare vuurwerk. De combinatie van al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat uw buurman een inschattingsfout maakt en het afgestoken vuurwerk dicht bij u in de buurt afgaat of in uw richting vliegt. In beide gevallen kan dit ervoor zorgen dat uw ogen, handen of andere lichaamsdelen beschadigd raken. Omdat het letsel wat hiermee gepaard gaat ontstaat buiten uw eigen toedoen, kunt u de desbetreffende persoon die voor het afsteken van het vuurwerk verantwoordelijk is, aansprakelijk stellen. We kunnen het ons voorstellen dat u het jaar beter had willen beginnen, maar uit ervaring weten we dat er niets ergers is dan opgescheept worden met een letselschade waarbij de kosten flink kunnen oplopen. De tijd die u nodig heeft en de kosten die u maakt om te herstellen en de behandelingen die u moet ondergaan, kunnen worden verhaald.

Kosteloos letselschade jaarwisseling claimen

Benieuwd waar u aanspraak op kunt maken? Neem dan contact met ons op om uw situatie uitvoerig te bespreken. Het kan erg lastig zijn om de letselschade te claimen zonder professionele hulp. De aansprakelijke partij zal namelijk beschermd worden door zijn of haar verzekeraar, die zo min mogelijk wilt uitkeren. Onze specialisten weten echter exact waar u recht op heeft of zullen dit grondig onderzoeken om dit alsnog te achterhalen. Dit doen wij volledig kosteloos, omdat de aansprakelijke partij u ook de kosten voor juridische hulp verschuldigd is.

Neem vrijblijvend contact met ons op via het telefoonnummer 085 – 025 00 60 of via ons contactformulier. Onze letselschadespecialisten kunnen u adviseren en ondersteunen bij het claimen van uw schadevergoeding na letselschade die is opgelopen tijdens de jaarwisseling 2021 / 2022.

Doe de letselschadetest!