30 november 2023

Het heeft de afgelopen dagen in verschillende delen van Nederland al lichtelijk gesneeuwd, en dit zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn deze winter. Bij winters weer komen verschillende ongelukken vaker voor en wordt er als gevolg ook meer frequent letselschade opgelopen. De kans op letselschade bij een ongeluk is in de winter dan ook een stuk groter. Waar dient u op te letten om dit te voorkomen? En, wie is er aansprakelijk te stellen? We leggen het u uit.

Typen ongelukken in de winter

In de winter komt het af en toe voor dat het sneeuwt en hierbij gebeuren helaas de nodige ongelukken, voornamelijk op de weg. Een matige sneeuwval zorgt al voor een toename van 10% tot 20% in het aantal verkeersongevallen. Wanneer er meer dan 5cm sneeuw valt, neemt het aantal verkeersongevallen zelfs toe met 50%. Deze ongelukken komen voornamelijk voort uit glijpartijen en het wegslippen van de auto. Hierbij zien we vooral een toename van kop-staartbotsingen, aanrijdingen van achteren en kettingbotsingen doordat auto’s niet genoeg afstand houden, slecht zicht hebben op de weg en niet de juiste maatregelen hebben genomen.

Letselschade oplopen in de winter

Door deze botsingen kan er uiteraard letselschade worden opgelopen. Bij een kop-staartbotsingen komt dan ook regelmatig voor dat mensen een whiplash aan het ongeval overhouden. Hierbij zijn er vaak klachten als hoofdpijn, duizeligheid of zelfs geheugenverlies.

Te nemen maatregelen

Er zijn gelukkig verschillende maatregelen te nemen om een ongeluk met de auto te voorkomen. Zo is er te kiezen voor winterbanden, kunt u een wintercheck in een garage laten uitvoeren of zelfs een slipcursus volgen. Hiermee doet u er eigenlijk alles aan om een ongeluk met de auto te voorkomen.

Aansprakelijkheid

Bij een ongeluk in het verkeer is vaak degene die bij een ander achterop rijdt de aansprakelijke. Door de gladheid kan dit echter zorgen dat meer auto’s doorglijden, waardoor een kettingbotsing ontstaat. Ook hierbij is de achterop rijdende auto de aansprakelijke. Neem in ieder geval direct contact op met een letselschade jurist wanneer u bij een ongeluk betrokken raakt en u hier klachten aan over houdt. Er komt namelijk het nodige kijken bij het aansprakelijk stellen en het vastleggen van een causaal verband en een letselschadespecialist ziet hierbij niets over het hoofd.

Hulp bij letselschade in de winter

Heeft u dus letselschade opgelopen? Schakel onze hulp in voor een vrijblijvend advies en kosteloze hulp! Wij staan graag voor u klaar.

Doe de letselschadetest!