3 januari 2014

Het aantal slachtoffers met ernstige letselschade door vuurwerk is dit jaar wederom gestegen. Deze resultaten komen voort uit een gezamenlijk onderzoek van NOS en VeiligheidNL. Ondanks de goede voorlichting in het veilig gebruik van vuurwerk, gecombineerd met de strenge controle op het bezit van illegaal vuurwerk, zijn er rond de jaarwisseling nog veel mensen die letsel hebben opgelopen. Niet enkel door het zelf afsteken van vuurwerk loopt men gevaar, ook omstanders hebben een verhoogd risico op tijdelijk of blijvend letsel.

Letselschade ernstiger

Hoewel het totaal aantal slachtoffers dat terecht kwam op de spoedeisende hulp is gedaald ten opzichte van vorig jaar, zijn de opgelopen verwondingen ernstiger en de slachtoffers jonger. Uit het voornoemde onderzoek blijkt namelijk dat de helft van alle gewonden onder de twintig jaar was. Verschillende totale handamputaties en vingeramputaties moesten bij hen worden verricht. Tevens waren er helaas weer veel jonge slachtoffers te betreuren die hun gezichtsvermogen geheel of gedeeltelijk verloren.

Afschaffen consumentenvuurwerk

Verschillende verenigingen, waaronder de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, luiden de noodklok. Zij pleiten voor de afschaffing van consumentenvuurwerk en een nog strengere controle op illegaal vuurwerk. Dit zou het aantal slachtoffers dat door vuurwerk letselschade oploopt moeten beperken. Wat door de diverse instanties stevig wordt benadrukt, is dat dit jaar maar liefst 31% van alle gedupeerden een omstander was. Zij zijn dus volledig onschuldig slachtoffer geworden van het consumentenvuurwerk van anderen. Soms bleef het letsel van de omstanders beperkt tot lichte brandwonden, maar evenzo zijn er enkele gevallen bekend waarbij de personen in kwestie arbeidsongeschiktheid zijn geraakt.

Letselschadevergoeding als omstander

Het kan zijn dat u tijdens de jaarwisseling als omstander ook letsel heeft opgelopen door vuurwerk. In dat geval is er een grote kans dat u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding. Onze deskundige letselschade experts kunnen u bijstaan in het verkrijgen van een vergoeding of smartengeld. Via ons online contactformulier kunt u direct in contact treden met ons. Onze experts bieden u te allen tijde gratis en vrijblijvend advies!

Doe de letselschadetest!