28 november 2014

Ieder jaar gebeuren er veel ongelukken door huishoudchemicaliën. Geschat wordt dat elk jaar 7.000 mensen letsel oplopen door ongelukken met chemicaliën. De groep die het meest betrokken raakt hierbij zijn kinderen tot 5 jaar. Om het aantal ongelukken te verminderen zijn VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een campagne gestart. De campagne richt zich vooral op ouders van jonge kinderen door hen goed in te lichten over de gevaren van huishoudchemicaliën en schoonmaakmiddelen.

Letselschade kinderen

Jaarlijks gebeuren er 7.000 ongelukken met huishoudchemicaliën, in 1.500 van de gevallen was het letsel zo ernstig dat het slachtoffer naar de spoedeisende hulp moest. Van het aantal slachtoffers op de spoedeisende hulp waren er 310 jonger dan 5 jaar. Jonge kinderen misinterpreteren de verpakkingen met felle kleuren en drukke patronen van de schoonmaakmiddelen. Vervolgens stoppen de kinderen het in de mond, hierdoor kan ernstig letsel ontstaan.

Voorkomen ongeluk

De ongelukken gebeuren vaak wanneer er even niet goed opgelet wordt. Men wordt bijvoorbeeld afgeleid door de telefoon of door iemand die aan de voordeur staat. Op dit soort momenten van onwaakzaamheid zien de kinderen vaak hun kans. Het is belangrijk om te realiseren dat je altijd eerst de chemicaliën moet afsluiten wanneer je afgeleid wordt, of even met iets anders bezig moet zijn. Nog beter is het om eerst alles op te bergen voordat je met iets anders bezig gaat zijn. Verder wordt geadviseerd om na het schoonmaken altijd alles direct weer op te ruimen, alles op te bergen in hoge kastjes en als het mogelijk is de chemicaliën achter slot en grendel te bewaren. Dit verkleint de kans op letsel bij jonge kinderen aanzienlijk.

Letselschadevergoeding LetselPro

Ongelukken zitten in en klein hoekje, een kort onoplettend moment kan genoeg zijn voor serieus letsel. Wanneer u of uw kinderen gewond raken door een gebrek aan het product dan bestaat er een kans om een letseslschadevergoeding te verkrijgen. U kunt bij LetselPro terecht voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Ook kunt u alvast de online letselschade test invullen, deze geeft een indicatie of u kans maakt op een letselschadevergoeding. Neemt u gerust eens online contact met ons op of bel naar 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!