24 april 2014

Onder wielrenners neemt het aantal ongelukken met letsel tot gevolg ieder jaar gestaag toe. Dit blijkt uit recent onderzoek door VeiligheidNL. In drie jaar tijd is het aantal keer dat wielrenners op de Spoedeisende Hulp belandde zelfs meer dan verdubbeld. Waar in de jaren 2007-2010 gemiddeld 2.000 wielrenners per jaar werden binnengebracht, waren dit er in 2012 4.200. Volgens het onderzoek hangt deze stijging niet samen met een stijging in het aantal wielrenners of een stijging in het aantal fietsuren.

Oorzaken van letselschade onder wielrenners

Het aantal wielrenners is de afgelopen stabiel gebleven op 1,5 miljoen. Daarnaast is het aantal uren dat alle wielrenners gezamenlijk op de fiets zaten na 2010 gedaald van 250 miljoen uur naar 200 miljoen uur. Hier moet de oorzaak van de toename in het aantal ongevallen met letsel dus niet worden gezocht. Uit verdere analyse blijkt dat botsingen tussen fietsers onderling het vaakst ten grondslag liggen aan ongevallen met letsel. Daarnaast vond ruim 66% van de door wielrenners gerapporteerde ongevallen en bijna-ongevallen plaats op fietspaden. De onderzoekers veronderstellen daarom dat de toenemende drukte op de Nederlandse fietspaden debet is aan de toename van letsel onder wielrenners.

Voorkom ernstig letsel in het verkeer

Ook de ernst van het aantal ongevallen met letsel onder wielrenners is toegenomen in de afgelopen jaren. Zo kwamen er meer wielrenners op de Spoedeisende Hulp binnen met ernstige fracturen, hoofd- en schouderblessures. De onderzoekers wijten dit alles aan gedragsproblematiek onder gebruikers van fietspaden. Inschattingsfouten, onvoldoende rekening houden met overige weggebruikers en onoplettendheid zijn in combinatie met drukke fietspaden een recept voor letselschade.

LetselPro: letselschade expert

Voorkom dat u zelf het slachtoffer wordt van een verkeersongeval met letsel op het fietspad. Let daarom extra goed op wanneer het fietspad druk is en geef overige weggebruikers de ruimte. Wanneer u toch letsel oploopt bij een ongeluk op het fietspad en u hier letselschade aan overhoudt, is er een kans dat u recht heeft op een letselschadevergoeding. De letselschade experts van LetselPro kunnen u hierbij begeleiden, neem contact op via onze website of bel ons op telefoonnummer 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!