6 december 2022

Binnenkort is het zover, de jaarwisseling is weer in zicht! Veel mensen denken hierbij vooral aan het afsteken van vuurwerk, de enige dag dat dit echt is toegestaan. De regels veranderen echter langzaamaan. Het ziet er naar uit dat er in de toekomst enkel nog gereguleerde vuurwerkshows plaats zullen vinden. Wat niet raar is, het is algemeen bekend dat vuurwerk voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Zo kan vuurwerk te vroeg afgaan of een hardere klap geven dan verwacht, waardoor er letsel kan worden opgelopen. Maar wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor het opgelopen letsel door vuurwerk ongeluk?

Vuurwerkverbod

In verschillende regio’s van Nederland heerst er een vuurwerkverbod. Het is daar dan niet toegestaan om vuurwerk af te steken, ook tijdens nieuwjaar. Het afgelopen jaar werd het vuurwerkverbod totaal genegeerd, waardoor het aantal vuurwerkslachtoffers van afgelopen jaar hoger was dan de jaren ervoor. Het aantal regio’s waar het in 2022 verboden is om vuurwerk af te steken is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Mocht u dit jaar vuurwerk af willen steken, let dan op of dit nog is toegestaan in uw leefgebied.

Verantwoordelijkheid letsel vuurwerk

Vuurwerk kan leiden tot zowel materiële als immateriële schade. Het vuurwerk hoeft natuurlijk niet alleen te zorgen voor lichamelijke of geestelijke schade (immateriële schade), het kan ook schade veroorzaken aan bijvoorbeeld uw auto of woning (materiële schade). Vaak gaat het hierbij om brandschade door de ontploffing of steekvlammen van het vuurwerk. Toch mag een persoon van geluk spreken wanneer het alleen hierbij blijft. Het kan namelijk erg slecht aflopen wanneer iemand letselschade oploopt door vuurwerk. Dit kan zelfs oplopen tot overlijdensschade. Wanneer dit niet uw eigen schuld is, kan degene die het vuurwerk heeft gekocht of afgestoken mogelijk aansprakelijk gesteld worden.

Hulp bij letselschade door vuurwerk

Heeft u hulp nodig bij uw opgelopen letselschade door vuurwerk? Neem direct contact op met LetselPro en we helpen u graag met het verhalen van uw schadeclaim op de tegenpartij. Dit kan door middel van ons contactformulier of door te bellen naar +31 (0)413 22 50 60.

Doe de letselschadetest!