10 januari 2023

Door het overtreden van de Arbeidsomstandighedenwet is de voormalig directeur van een asbestsaneringsbedrijf uit Ede schuldig bevonden aan het veroorzaken van ernstig letsel bij twee van zijn werknemers. In twee verschillende gevallen zijn werknemers van dit bedrijf door het dak gezakt tijdens het verwijderen van asbest, waarbij letselschade is opgelopen.

De ongevallen gebeurden in 2016 en 2018, waarvoor de toenmalige directeur recent is veroordeeld tot 180 uur aan taakstraffen. Als bedrijf zijnde is het enorm belangrijk om alle Arbeidsomstandighedenwetten na te leven, om zulke ongevallen te voorkomen. Maar is het ook mogelijk om hier een letselschadevergoeding voor te ontvangen?

Niet naleven van veiligheidsvoorschriften

Kort gezegd, ja. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer om voorzichtig te werk te gaan. Maar tegelijkertijd is het ook de verantwoordelijkheid van de werkgever om de werknemers voldoende voor te lichten, op te leiden en veiligheidsvoorschriften na te leven.

Verantwoordelijkheid werkgever

Bij het verwijderen van asbest wordt vaak gewerkt op grote hoogtes. Hierbij is het belangrijk dat de werknemers met een korte positioneringslijn vastzitten zodat zij niet kunnen vallen. Daarnaast is het ook niet toegestaan om de werkbakken op hoogte te verlaten, op geen enkele manier. Doordat de werknemers niet op de juiste manier zijn opgeleid of voorgelicht, gebeurde dit wel. Het kwam dan ook regelmatig voor dat er volledig onaangelijnd werk werd verricht, waarbij zelfs de werkbak geheel werd verlaten. Als op de juiste manier toezicht zou worden gehouden door het bedrijf, zouden de medewerkers hierop aangesproken zijn. Dat is niet gebeurd, waardoor de ongevallen plaats hebben kunnen vinden, waarbij zware letselschade is opgelopen. De werkgever is hier uiteraard verantwoordelijk voor.

Letselschadevergoeding na een bedrijfsongeval

Bij het werken voor een asbestsaneringsbedrijf wordt bij letselschade eerder gedacht aan het claimen van een asbest schadevergoeding, echter komt letselschade door een val ook voor. Het blijft een bedrijfsongeval, waarvoor de werkgever zowel verantwoordelijk als aansprakelijk is.

Bent u in een soortgelijk bedrijfsongeluk terecht gekomen en heeft u hierdoor letselschade opgelopen? Neem dan direct contact op met een van onze letselschadejuristen en krijg direct een vrijblijvend advies.

Doe de letselschadetest!