28 juni 2022

Hoewel de kans nog steeds onwijs klein is, is de kans dat u letselschade oploopt door een ongevallen boom toegenomen in Nederland. Er staan namelijk meer bomen op omvallen dan wij precies weten. Dit hebben wij afgelopen januari gemerkt toen er vele bomen onverwachts zijn omgevallen gedurende de stormen die ons land toen teisterden. De reden van omvallen is vaak dat een boom niet meer gezond is. Dit kan worden vastgesteld door technische inspecteurs speciaal voor bomen, waardoor boomeigenaren ook aansprakelijk kunnen worden gesteld voor achterstallig onderhoud. Boomeigenaren moeten daarom met regelmaat hun boom laten controleren op eventuele wortelrot, wortelschade of boomziektes. Ook onderhoud is regelmatig nodig, zoals het snoeien van laaghangende takken zodat deze door het gewicht niet opeens af kunnen breken.

Juridisch aansprakelijk

Wanneer u letselschade oploopt door een omgevallen boom, doordat u bijvoorbeeld klem heeft gezeten in een auto waarop een boom gevallen is, dan wilt u natuurlijk iemand juridisch aansprakelijk stellen om kosten te kunnen verhalen. De juridische aansprakelijkheid bij ongevallen met bomen blijkt echter ingewikkeld. Niet alle bomen hebben namelijk een duidelijke eigenaar. Bomen die op gemeentelijke grond staan, zijn eigenaar van de gemeente. Particuliere instanties kunnen aansprakelijk gesteld worden wanneer ongezonde bomen op hun terrein staan. Wanneer een boom op privéterrein staat en wegens achterstallig onderhoud om is gevallen, dan is de eigenaar van het terrein aansprakelijk. In bossen geldt hetzelfde: ook hier zijn bepaalde instanties verantwoordelijk voor de bomen. Het achterhalen van de eigenaar en het bewijzen dat de boom daadwerkelijk omgevallen is wegens achterstallig onderhoud, is wel een flinke klus.

Juridische hulp van LetselPro

Wanneer u een letselschadeclaim in wilt dienen vanwege een omgevallen boom, bent u bij LetselPro aan het juiste adres. Bij kunnen u kosteloos bijstaan bij het verkrijgen van een letselschadevergoeding voor uw opgelopen schade. Leg uw zaak vrijblijvend aan ons voor door middel van onze letselschadetest! en kom er achter wat wij voor u kunnen betekenen.

Doe de letselschadetest!