29 december 2023

De jaarwisseling komt er weer aan, wat ontzettend gezellig is maar ook de nodige risico’s met zich meebrengt door slecht zicht, alcohol en vuurwerk. Overigens zit een ongeluk altijd in een klein hoekje, maar tijdens oud en nieuw is het aantal ongevallen waarbij een slachtoffer letselschade oploopt nog eens een stuk hoger! In dit nieuwsbericht leggen wij uit welk type ongelukken het vaakst letselschade veroorzaken tijdens de jaarwisseling en wat u allemaal kunt doen om letselschade te voorkomen.

Letselschade door vuurwerk

Elk jaar komt het weer voor dat er letselschade wordt opgelopen tijdens de jaarwisseling. Het Nederlandse vuurwerk moet aan veel regels voldoen om verkocht te mogen worden in de vuurwerkwinkels. Maar toch zit een ongeluk hiermee in een klein hoekje. Zo kan een pot met siervuurwerk omwaaien waardoor er oogletsel opgelopen wordt. Wanneer u de pot zelf heeft aangestoken kunt u niet op iemand anders de schade verhalen. Mocht de buurman van twee huizen verder de pot hebben aangestoken, dan kunt u de letselschade op hem verhalen als er kan worden aangetoond dat hij de pot heeft aangestoken waardoor u letselschade hebt opgelopen. Mocht u dus letselschade oplopen door iemand anders, is het belangrijk dat u zo veel mogelijk bewijsmateriaal verzamelt zoals foto’s van de restanten, verzamel ooggetuigen en laat een medisch dossier opmaken van het letsel.

Valpartijen rond de jaarwisseling

Wanneer het een paar minuten voor 12 is snelt iedereen zich snel naar buiten om proostend het nieuwe jaar in te luiden. Er vinden veel feesten plaats waarvoor licht en geluid is geregeld, daardoor liggen er een hoop kabels. En toen gebeurde het, 2 minuten voor 12 en u valt en denkt dat u uw enkel heeft gebroken. De organisator van het feest heeft de kabels niet bevestigd aan de vloer waardoor u hierover bent gevallen. Wanneer u bezoeker bent van het feest kunt u de letselschade verhalen op de verzekeraar van de organisator van het feest. Bent u werknemer van de bar waar het feest wordt gehouden? Dan is er sprake van een bedrijfsongeval en kunt u de schade waarschijnlijk verhalen op uw werkgever.

Aangereden door auto

Het is oudjaarsdag, u loopt op straat en steekt om de hoek over op het zebrapad. Er fietsen een paar kinderen langs die even verderop vuurwerk neergooien waardoor er veel rook ontstaat. Plotseling rijdt er een auto met volle vaart op u in, de bestuurder had u niet gezien door de rookontwikkeling van het vuurwerk en stopt meteen om u te helpen. Helaas heeft u hoofdletsel opgelopen en moet u naar de spoedeisende hulp. Letselschade is ontzettend vervelend, al helemaal op een feestdag als deze. Gelukkig kunt u de letselschade na de aanrijding kosteloos op de verzekering van de bestuurder verhalen met de hulp van een letselschadespecialist.

Tijdens de jaarwisseling vinden de meeste verkeersongevallen plaats waarbij er sprake is van te veel alcohol achter het stuur. Pas daarom goed op uzelf wanneer u de weg op gaat tijdens oud en nieuw.

Voorkomen is beter dan genezen!

Zoals het spreekwoord al luidt: ‘voorkomen is beter dan genezen’. Gaat u toch de weg op tijdens de jaarwisseling, rijd rustig, drink geen alcohol, kijk extra goed, stop wanneer het zicht te slecht is en wacht tot het zicht weer terugkeert. Organiseert u een feestje? Zorg dan dat u vooraf goed bekijkt of er geen losse kabels of iets dergelijks op de grond liggen waar mensen over kunnen vallen. Wilt u tijdens de jaarwisseling graag vuurwerk afsteken? Doe dat dan op een veilige manier om ongelukken te voorkomen. Maak gebruik van een vuurwerkbril, aansteeklont en houd toezicht wanneer kinderen vuurwerk afsteken.

Hulp van onze letselschadespecialisten bij letsel op oud en nieuw

Het verhalen van letselschade is een intensief proces waar u uzelf helemaal niet mee bezig wilt houden wanneer u letselschade hebt opgelopen. Wij van LetselPro ondersteunen u graag tijdens dit proces. Neem contact op met een van onze letselschadespecialisten door ons te bellen op 085 – 025 00 60 of stuur een e-mail naar info@lestelpro.nl. Wij helpen u graag de letselschadeclaim te verhalen op de tegenpartij.

LetselPro wenst u een veilige jaarwisseling!

Doe de letselschadetest!